Oil palm (Elaeis guineensis) production in Indonesia: carbon footprint and diversification options

Promotie

Promovendus Ni'matul Khasanah
Copromotor dr.ir. MA (Maja) Slingerland
Copromotor prof. dr. M van Noordwijk
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Plantaardige productiesystemen

di 9 april 2019 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Samenvatting

De oliepalm (Elaeis guineensis Jacq.) is een unieke en waardevolle palm uit Afrika waarvan de olie voor vele producten wordt gebruikt. Echter, door de snelle uitbreiding van de plantages (monocultures) is oliepalm, vooral in Indonesie en Maleisie met hun grote biodiversiteit, een van de meest controversiĆ«le gewassen ter wereld geworden. Een van de gevolgen van boycotts en debat over palmolie is de Europese Renewable Energy Directive waarin eisen worden gesteld aan de emissiebesparing die bereikt moet worden bij gebruik van plantaardige olien voor biodiesel. Om aan dit soort regelgeving te voldoen hebben palmolie-exporterende landen zoals IndonesiĆ« behoefte aan betrouwbare data over de koolstofvoetafdruk van de verschillende productiesystemen en voor de volledige levenscyclus van het product. Dit proefschrift presenteert dit type data over de koolstofvoetafdruk in Indonesie en onderzoekt of intensivering en/of diversificatie (mengteelten) in oliepalmplantages kunnen bijdragen aan de veerkracht van oliepalmboeren en het verlagen van de koolstofvoetafdruk.