On the Role of Vaccine Dose and Antigenic Distance in the Transmission Dynamics of Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) H5N1 Virus and its Selected Mutants in Vaccinated Animals

Promotie

Promovendus mr. I (Ioannis) Sitaras
Promotor prof.dr.ir. MCM (Mart) de Jong
Copromotor dr. BPH (Ben) Peeters
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Kwantitatieve veterinaire epidemiologie, Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS), Wageningen Bioveterinary Research

wo 1 november 2017 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Samenvatting

Als kippen ge├»nfecteerd raken  met het vogelgriepvirus, kan dit resulteren in hoge sterftecijfers. Het vogelgriepvirus kan zich snel verspreiden en zelfs overspringen op de mens om daar eveneens ziekte en sterfte te veroorzaken. In onderzoek is aangetoond dat het vaccineren van dieren kan voorkomen dat de dieren ziek worden en het virus zich kan verspreiden. Echter blijken in de praktijk de vaccins vaak niet goed te werken. De oorzaak hiervoor kan liggen in het feit dat het vogelgriepvirus zich snel kan veranderen, waardoor vaccins minder effect kunnen hebben. Om te onderzoeken of een verschil tussen vaccin en virus de reden is van het probleem, zijn de vaccins getest op hun effectiviteit tegen de transmissie van de  veranderde virussen. Hierbij is een maat bepaald voor de effectiviteit van vaccinatie in de vorm van de hoeveelheid antistoffen in het bloed van gevaccineerde kippen die nodig is, zodat de kippen ook beschermd zijn tegen de transmissie van de veranderde vormen van het oorspronkelijke virus. Uit de resultaten van deze studie blijkt  dat het verschil tussen uitbraakvirus en vaccin niet de belangrijkste reden is voor het falen van vaccinatie, op de voorwaarde dat een ondergrens in de hoeveelheid van antistoffen tegen het uitbraakvirus bereikt wordt.