Polyfenolen uit blad en tannines uit zeewier

Korte samenvatting

Het onderzoek heeft laten zien hoe afweerstoffen in planten en zeewier, die behoren tot de chemische klasse van polyfenolen, eiwitten kunnen modificeren. De polyfenolen en eiwitten kunnen, verschillende interacties aangaan wanneer de cellen kapot gaan tijdens industriële verwerking, afhankelijk van het type polyfenolen en afweersysteem. In blad van suikerbieten zorgt het enzym polyphenoloxidase voor de vorming van reactieve polyfenolen. Deze reactieve polyfenolen binden zich covalent aan onder andere eiwit wat ervoor zorgt dat het eiwit irreversibel verandert. In zeewieren binden phlorotannines, polyfenolen met hoog molecuulgewicht, niet-covalent (reversibel) aan eiwitten waardoor deze hun water-oplosbaarheid verliezen. Deze binding wordt beïnvloed door de karakteristieken van de eiwitten en tannines zelf, in combinatie met de zuurgraad van de oplossing. De kennis over interacties tussen verschillende klassen polyfenolen en eiwitten kunnen bijdragen aan het ontwerpen van processen om eiwitten te isoleren zonder verlies aan voedingswaarde.