Leaf phenolics and seaweed tannins. Analysis, enzymatic oxidation and non-covalent protein binding

Polyfenolen uit blad en tannines uit zeewier

Promovendus Anne AM (Anne) Vissers MSc
Promotor prof.dr.ir. H (Harry) Gruppen
prof.dr.ir. WH (Wouter) Hendriks
Copromotor dr.ir. JP (Jean-Paul) Vincken
Organisatie Wageningen University, Food Chemistry, Leerstoelgroep Diervoeding

vr 23 juni 2017 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Korte samenvatting

Het onderzoek heeft laten zien hoe afweerstoffen in planten en zeewier, die behoren tot de chemische klasse van polyfenolen, eiwitten kunnen modificeren. De polyfenolen en eiwitten kunnen, verschillende interacties aangaan wanneer de cellen kapot gaan tijdens industriële verwerking, afhankelijk van het type polyfenolen en afweersysteem. In blad van suikerbieten zorgt het enzym polyphenoloxidase voor de vorming van reactieve polyfenolen. Deze reactieve polyfenolen binden zich covalent aan onder andere eiwit wat ervoor zorgt dat het eiwit irreversibel verandert. In zeewieren binden phlorotannines, polyfenolen met hoog molecuulgewicht, niet-covalent (reversibel) aan eiwitten waardoor deze hun water-oplosbaarheid verliezen. Deze binding wordt beïnvloed door de karakteristieken van de eiwitten en tannines zelf, in combinatie met de zuurgraad van de oplossing. De kennis over interacties tussen verschillende klassen polyfenolen en eiwitten kunnen bijdragen aan het ontwerpen van processen om eiwitten te isoleren zonder verlies aan voedingswaarde.