Portraying the sustainable consumer: Exploring sustainable food consumption using a lifestyle segmentation approach

Promotie

Portraying the sustainable consumer: Exploring sustainable food consumption using a lifestyle segmentation approach

Promovendus dr. MCD (Muriel) Verain MSc
Promotor prof.dr. G (Gerrit) Antonides
Copromotor dr. JC (Hans) Dagevos
dr. SJ (Siet) Sijtsema
Organisatie Wageningen University & Research, Leerstoelgroep Economie van consumenten en huishoudens
Datum

ma 7 december 2015 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Een levensstijl-segmentatiebenadering van duurzame voedselconsumptie.

Hedendaagse voedselpatronen zijn gerelateerd aan allerlei duurzaamheidsproblemen. Denk aan de impact op het milieu of problemen rondom dierenwelzijn. Door minder dierlijke (met name vlees en zuivel) en meer plantaardige producten te eten kunnen we onze voedselconsumptie duurzamer maken. In een reeks segmentatiestudies in dit proefschrift zijn consumenten in groepen ingedeeld, waarbij o.a. is gekeken naar wat zij vinden van duurzaam eten, en of ze zich duurzaam gedragen. Ook is gekeken hoe deze groepen het best benaderd kunnen worden om hun intenties om duurzamer te gaan eten te verhogen. Verschillende leerpunten zijn geformuleerd: 1) het is van belang om verschillende soorten duurzaam voedingsgedrag te onderscheiden, 2) de link tussen duurzaam eten en gezondheid is veelbelovend, en 3) het is van belang om rekening te houden met verschillen tussen productgroepen. Dit proefschrift leidt tot een beter begrip van duurzame voedselconsumptie en draagt daarmee bij aan een verschuiving naar een duurzamer eetpatroon.