Promotie

Promovendus Sanne Holtslag-Broekhof ‘Soms werd er een traantje gelaten’

Stel je voor, je krijgt vandaag het bericht dat je je huis moet verkopen aan de overheid vanwege het realiseren van de aanleg van een weg. Het zijn berichten waar veel mensen in eerste instantie niet blij van worden. Maar het kan een kans zijn om je leven om te gooien. Sanne Holtslag-Broekhof promoveert met onderzoek naar het aankoopproces tussen overheid en particuliere eigenaren.

Promovendus SM (Sanne) Holtslag-Broekhof
Promotor prof.dr.ir. JSC (Han) Wiskerke
Copromotor dr.ir. R (Raoul) Beunen
Copromotor dr. ir. RBM van Marwijk
Organisatie Leerstoelgroep Rurale sociologie
Datum

ma 6 juni 2016 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Sanne ging werken bij het Kadaster nadat ze de bachelor landschapsstructuur had afgerond en bezig was met de master ruimtelijke planning. Dat bleek goed te combineren met het schrijven van het promotieonderzoek. Vanuit haar interesse voor planologie koos ze ervoor om zich te richten op het eigenaarschap van grondgebied omdat hier diverse aspecten in samenkomen. “Je hoort vaak dat mensen heel erg inzoomen op een onderwerp, maar ik ben niet iemand die vier jaar lang op een dingetje gaat zitten. Juist de afwisseling is leuk, zo kom je veel te weten over verschillende onderwerpen.”

Je hoort vaak dat mensen heel erg inzoomen op een onderwerp, maar ik ben niet iemand die vier jaar lang op een dingetje gaat zitten.
Sanne Holtslag-Broekhof

Sanne keek naar het volledige plaatje van het aankoopproces van een woning. "Hierbij hoort een economisch aspect, namelijk hoe een aankoop plaatsvindt. Maar ook het juridisch aspect speelt een grote rol vanwege de onteigeningswet. De overheid kan mensen onteigenen, dit is een dreiging die speelt op de achtergrond in het onderhandelingsproces. Het sociale aspect is daarom ook belangrijk. Het gaat uiteindelijk over mensen, hoe ze ergens op reageren en wat het voor hen betekent. Als je met hun eigendom te maken krijgt kom je dicht bij het gevoel van de mensen."

Een traantje laten

Sanne interviewde verschillende particuliere verkopers voor haar onderzoek. “Sommigen waren blij dat ze de kans kregen om hun huis te verkopen, hadden plezier in het onderhandelen of zagen het als een kans om hun leven anders in te richten. Maar er waren ook mensen die het emotioneel zwaar vonden. Tijdens de interviews werd er soms een traantje gelaten. Dan gaat het heel diep.” Voor de 71 mensen die Sanne interviewde, heeft ze een speciaal boekje gemaakt. “Mensen willen graag het onderzoek lezen, maar het is natuurlijk veel en in het Engels. Dit boekje is een alternatief voor hen.” Bekijk het boekje 'Private grond voor Publieke doelen'.

Het meest trots is Sanne op het feit dat na een redelijk snel en vlekkeloos proces het proefschrift er echt ligt. “De combinatie tussen werken en promoveren functioneert erg goed. Als je vast zit met het een kan je verder met het ander. Ik vind onderzoek doen erg leuk, maar een praktische toepassing is ook belangrijk.” Sanne is al in gesprek met diverse universiteiten om een vervolg te geven aan het onderzoek.