Lezing

Quantum computers: towards a new computer era?!

Computers zijn steeds sneller geworden gedurende de afgelopen decennia. Inmiddels lijken de mogelijkheden van de binaire technologie zijn grenzen te bereiken. Moores wetmatigheid over het verdubbelen van de rekensnelheid van computers per 1.5 jaar, zal snel niet meer opgaan. Maar wat als het mogelijk zou zijn als computers niet alles in enen en nullen uitdrukken. Wat als computerontwerpers in staat zouden zijn om de kennis uit de kwantumfysica toe te passen op computers, in deze kwantumfysica kan de waarheid zowel 0 als 1 zijn op hetzelfde tijdstip.

Organisator Science Café Wageningen
Datum

do 27 februari 2014 19:45

Locatie Café Loburg
Muziek 19.45
Wetenschap 20:15

Recentelijk hebben wetenschappers van de TU Delft het Majorana deeltje ontdekt, een deeltje dat uit zijn eigen antimaterie bestaat. Met deze en andere ontdekkingen lijkt het toepassen van kwantumfysica in computertechnologie binnen bereik te komen.

Onze gast: Ronald Hanson, professor bij TU Delft

Prof. Hanson is een van de toonaangevende Nederlandse wetenschappers op het gebied van de ontwikkeling van de supercomputer. De TU Delft speelt een leidende rol in dit veelbelovende onderzoeksgebied, en Hanson is hierin een cruciale schakel. Hij is betrokken bij een recent miljoenenproject, gefinancierd door de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven, dat tot doel heeft een supercomputer te bouwen in 5 jaar tijd. Als dit project slaag dan zou dit onvoorstelbare gevolgen kunnen hebben. Zo’n supercomputer zou kunnen zorgen voor een exponentiële groei van rekencapaciteit die ongeveer elk onderzoeksgebied in de wetenschap zal veranderen, en daarmee onze hedendaagse samenleving.

Live muziek wordt verzorgd door het ‘Troubagroove Trio’ geleid door Javier Garciá Vincente op gitaar. De avond zal geleid worden door onze vaste moderator Jelle de Gruyter.