SLOW DOWN! Exploring opportunities for reducing eating rate

Promotie

SLOW DOWN! Exploring opportunities for reducing eating rate

Promovendus JHW (Janet) van den Boer MSc
Promotor prof.dr.ir. C (Kees) de Graaf
Copromotor dr.ir. M (Monica) Mars
Organisatie Wageningen University, Division of Human Nutrition
Datum

ma 9 april 2018 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting

De obesitas epidemie laat zien dat mensen moeite hebben met het controleren van hun energie-inname en energieverbruik. Het is daarom nodig om strategieën te ontwikkelen die het makkelijker en plezieriger maken om energie-inname te controleren. De resultaten van dit  proefschrift laten zien dat het verlagen van eetsnelheid (de hoeveelheid voedsel gegeten per tijdseenheid (g/min)) een effectieve strategie zou kunnen zijn omdat hierdoor gevoelens van verzadiging toenemen. Verschillende strategieën voor het verlagen van eetsnelheid en hun potentie voor het verlagen van energie-inname en lichaamsgewicht werden onderzocht. De meest veelbelovende strategieën waren: 1) het verlagen van iemands persoonlijke eetsnelheid, bijv. m.b.v. een apparaatje dat aangeeft dat je meer tijd tussen hapjes moet nemen, en 2) het kiezen van producten waarop je langer moet kauwen, bijv. door caloriehoudende dranken te vermijden omdat ze erg snel geconsumeerd kunnen worden. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen of deze strategieën effectief zijn in het verlagen van energie-inname en lichaamsgewicht. Het verlagen van eetsnelheid zou het niet alleen makkelijker kunnen maken om kleinere porties te eten, maar zou eten ook plezieriger kunnen maken.