Saba Bank Symposium: 5 jaar onderzoek

Symposium

Saba Bank Symposium: 5 jaar onderzoek

De Saba Bank herbergt het grootste koraalrif in Caribisch Nederland met een grote diversiteit aan soorten. De afgelopen 5 jaar is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de biodiversiteit, gezondheid en het ecologisch functioneren van de bank. Het Saba Bank Symposium op 8 december 2016 geeft een overzicht van de resultaten van dit onderzoek van de laatste 5 jaar.

Organisator Wageningen Marine Research
Datum

do 8 december 2016

Locatie KeyKegZaal in de Kampanje, Willemsoord 63, 1781 AS Den Helder

Programma:

Het onderzoek naar de biodiversiteit en de gezondheid van het koraalrif op de Saba bank is uitgevoerd onder toezicht van de commissie EEZ van Caribisch Nederland en grotendeels gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken met bijdragen van het Wereld Natuur Fonds. Het Saba Bank Symposium op 8 december 2016 geeft een overzicht van de resultaten van het onderzoek op de Saba Bank van de laatste 5 jaar.

De Saba Bank

Sinds 2010 valt de Saba Bank onder de verantwoordelijkheid van Nederland. De Saba Bank is met meer dan 2000 km2 het grootste mariene natuurgebied van Nederland met het grootste koraalrif van Caribisch Nederland. De Saba Bank is in 2010 aangewezen als natuurpark en aangemeld als beschermd gebied bij het SPAW protocol (Specially Protected Areas and Wildlife). Onder het Biodiversiteitsverdrag (CBD) is de Saba Bank aangewezen als een EBSA gebied, een biologisch (of ecologisch) exceptioneel zeegebied.

De Saba Bank is tevens het belangrijkste onderdeel van de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Caribisch Nederland en het grootste atol van de Caribische Zee. Door haar ligging ver van grote landmassa’s is de bank een vrijwel onverstoord gebied met zeer hoge rijkdom aan vissen, koralen, algen en sponzen. In 2015 is de Saba Bank ook onderdeel geworden van het Yarari haaien- en zeezoogdieren­reservaat. Onder de International Maritime Organization  geniet de Saba Bank bescherming als Particular Sensitive Sea Area gebied zodat het scheepsverkeer gereguleerd kan worden en het ankeren van grote zeeschepen verboden is.  

Aanmelden kan tot 2 december 2016: