Snijpracticum voor TOA's en docenten

Wat ziet u als u naar een zoogdier kijkt? Alleen vacht en huid? Onder die buitenkant gaat nog zoveel meer schuil: spieren, pezen, botten en organen. Universitair docent Arie Terlouw neemt u in dit practicum mee in de wereld van de anatomie van het zoogdier. U gaat naar huis met nieuwe inzichten op het gebied van dissectie en een interessant practicum voor uw leerlingen.

Organisator Wageningen University

wo 17 oktober 2018 12:30 tot 17:30

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Droevendaalsesteeg 2
6708 PB Wageningen
0317–482160
Zaal/kamer P0832

Programma

De deelnemers worden in Groep A en Groep B gesplitst. Beide groepen volgen de workshop en het practicum.

12:30 Inloop
13.00 Groep A: Practicum Soepvlees
Groep B: Workshop dissectie
14.45 Pauze en wissel
15.15 Groep A: Workshop dissectie
Groep B: Practicum Soepvlees
17.00 Evaluatie en borrel
17.30 Einde

Practicum soepvlees

Het practicum “soepvlees” gaat niet over de consumptie van eiwitrijke voeding, maar over de architectuur van een krachtige biologische motor. Een spier (vlees) heeft veel parallellen met een technische benzine motor, maar is in werkelijkheid veel complexer. Om een indruk te geven hoe deze biologische motor is opgebouwd gebruiken we soepvlees of draadjesvlees als basis. Het is uitdagend om een vinger te krijgen achter de micro-architectuur van een spier, zijn efficiëntie en functioneren. Een bijkomend voordeel is, dat het practicum ook goed op school is uit voeren met de leerlingen en docenten.

Dit practicum wordt gegeven door universitair docent Arie Terlouw van Wageningen University & Research.

Workshop dissectie en het maken van orgaanpreparaten

In deze workshop gaan we een dissectie op een rat of big uitvoeren waarbij orgaanstelsels als maagdarmkanaal en hart-longen in een stuk worden uitgenomen en geconserveerd, waarna het kan worden opgespeld onder glycerine als demopreparaat kan worden gebruikt. Omdat de fixatie enige tijd kost, zal het afwerken van het preparaat buiten de workshop moeten plaatsvinden volgens door ons meegegeven instructies. Tot slot bespreken we de mogelijkheden voor het uitvoeren van snijpractica op school.

Deze workshop wordt gegeven door Wouter van Gestel, conservator Animal Sciences aan Wageningen University 7 Research en docent biologie en anatomie aan het Scala college in Alphen a.d. Rijn.