Cursus

Snijpracticum voor leerlingen

Wat zie je als je naar een koe of een varken kijkt? Alleen vacht en huid? Onder die buitenkant gaat nog zoveel meer schuil: spieren, pezen, botten en organen. Universitair docent Arie Terlouw neemt uw leerlingen in dit practicum mee in de wereld van de anatomie van het zoogdier.

Organisator Food Valley Netwerk VO-HO
Datum

wo 19 december 2018 09:30 tot 15:00

Locatie Forum, building number 102
Droevendaalsesteeg 2
102
6708 PB Wageningen
0317–482160

LET OP: WIJZIGINGEN

Door een calamiteit bij onze afdeling Anatomie heeft de voorraadvriezer met biggen (220 stuks) twee weken uitgestaan. Omdat gebruik gemaakt wordt van doodgeboren biggen van een varkensbedrijf is het niet mogelijk om deze voorraad op korte termijn weer aan te vullen tot de gewenste omvang.

Voor de Snijpractica die gepland staan, betekent dat het volgende:

  • Het Snijpracticum op vrijdag 14 december gaat niet door.
  • Het Snijpracticum op woensdag 19 december gaat wel door, maar dan wel met een alternatieve invulling. (Hier onder meer over de invulling.)
  • De week van 3 februari zit vol.
  • Vanwege de grote belangstelling organiseren we een extra Snijpracticum in mei/juni. (Exacte datum volgt in maart.)

Onze excuses voor deze onverwachte wijzigingen.

Programma woensdag 19 december

09:30 Aankomst Forumgebouw
09:30 - 10:00 Ontvangst met thee/koffie
10:00 -12:00 1e practicumronde: Schedel & Dieet
12:00 - 13:00 Lunch*
13:00 - 15:00 2e practicumronde: Soepvlees
15:00 - 15:30 Afronding/evaluatie met een drankje

Deel I: Practicum "Schedel & Dieet"

In dit practicum gaan leerlingen aan de slag met schedels van vleeseters en van planteneters. Hierin leren zij hoe de anatomie van een dier is geoptimaliseerd voor zijn dieet.

Deel II: Practicum “Soepvlees”

Het practicum “Soepvlees” gaat over de architectuur van een krachtige, biologische motor. Een spier (vlees) heeft veel parallellen met een technische benzine motor, maar is in werkelijkheid veel complexer. Om een indruk te geven van de opbouw van deze biologische motor gebruiken we soepvlees of draadjesvlees als basis. Het is uitdagend om een vinger te krijgen achter de micro-architectuur van een spier, zijn efficiëntie en functioneren. Na deze kennismaking is het practicum ook goed op school uit te voeren door leerlingen en docenten.

*Lunch kunnen uw leerlingen zelf meenemen of kopen in het restaurant op de 1e verdieping. Betaling is daar alleen met PIN mogelijk. Voor drinken wordt gezorgd.