Starch digestion kinetics throughout the gastro-intestinal tract of pigs

Promotie

Starch digestion kinetics throughout the gastro-intestinal tract of pigs

Promovendus ir. BMJ (Bianca) Martens
Promotor prof.dr. HA (Henk) Schols
prof.dr.ir. WJJ (Walter) Gerrits
Copromotor dr.ir. EMAM (Erik) Bruininx
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Diervoeding
Datum

vr 5 juli 2019 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de snelheid waarmee zetmeel verteerd wordt in varkens invloed kan hebben op de benutting van zetmeel en andere nutriënten, en daarmee op de energetische en nutritionele waarde van varkensvoer. Het belangrijkste doel van dit proefschrift was om meer inzicht te krijgen in het verband tussen de snelheid van zetmeelvertering en de eigenschappen van zetmeel, de toegepaste procestechnologie, en het passagegedrag van maag- en darminhoud. De belangrijkste boodschap van dit proefschrift, is de vertaalslag van in vitro zetmeelvertering naar de in vivo situatie. De vertering of mogelijke voorvertering van zetmeel in de maag lijkt verantwoordelijk voor het grote verschil in initiële zetmeel afbraaksnelheid in de dunne darm van het varken ten opzichte van het in vitro model. De rol van de maag is sterk afhankelijk van de fysische eigenschappen van de maaginhoud en is een onderschat aspect in de huidige in vitro modellen, maar is een essentiële factor in een goede voorspelling van de zetmeel verteringssnelheid.