Seminar

Studiedag Levensmiddelen en bestuurlijke sancties

De Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) organiseert op vrijdag 5 juni a.s. een seminar over het onderwerp 'levensmiddelen en bestuurlijke sancties'.

Organised by Law
Date

Fri 5 June 2015 11:00 to 17:15

Venue Openbare Bibliotheek Amsterdam

De administratieve sanctie, waaronder de bestuurlijke boete, is aan een betrekkelijk geruisloze maar gestage opmars in levensmiddelenland bezig. Daarbij valt op dat de toezichthouder gretig gebruik maakt van de haar toegekende bevoegdheden op het gebied van opsporing, toezicht en handhaving. De rechtsbescherming komt er echter in een aantal gevallen bekaaid van af. Dat roept vragen op. Ook omdat de boetes voor overtreding van levensmiddelenwetgeving stevig omhoog zijn gegaan en de maximale boete sinds kort € 810.000 bedraagt of 10% van de jaaromzet van de betrokken onderneming als dat meer is. Verder zijn er tal van andere aspecten die nadere bestudering verdienen. 
 
Inleidingen worden verzorgd door Bert Urlings (Director Quality Control bij Vion Food Group), Kees Schillemans (advocaat en partner bij Allen & Overy), Rogier Stijnen (rechtbank Rotterdam en auteur van het proefschrift 'Rechtsbescherming tegen bestraffing in het strafrecht en het bestuursrecht'), Oswald Jansen (hoogleraar Europees bestuursrecht en openbaar bestuur aan de Universiteit Maastricht, juridisch bestuursadviseur en advocaat van de gemeente Den Haag en universitair hoofddocent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht) en André Andeweg, voorheen teammanager en plaatsvervangend directeur Mededinging bij de Autoriteit Consument & Markt, thans hoofd juridische zaken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.  
 
De bijeenkomst vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam en begint om 11:00 uur met een algemene ledenvergadering, gevolgd door een lunch (van 12:00 - 13:00 uur). De inhoudelijke vergadering begint om 13:00 uur. De studiemiddag wordt om 17:15 afgesloten met een borrel. De OBA is naast Amsterdam CS. In de Oosterdokparking is ruime parkeergelegenheid. Zie voor een routebeschrijving www.oba.nl.
 
U kunt zich bij charlotte.maris@defares.com voor de bijeenkomst aanmelden.