Symposium

Symposium ter ere van Johan Bouma

Het zijn feestelijke tijden voor Johan Bouma, emeritus hoogleraar bodemkunde in Wageningen en erelid van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV). In 2014 ontving hij de “President’s Award” van de Soil Science Society of America; in 2017 de “Alexander von Humboldt” medaille van de European Geophysical Union; en afgelopen maand ontving hij in Rio de Janeiro de prestigieuze “Dokuchaev Award” tijdens het 21ste “World Congress of Soil Science”. Terechte hulde voor een zeer invloedrijk Wagenings bodemkundige!

Organisator Wageningen Environmental Research
Datum

do 20 september 2018 12:30 tot 18:00

Locatie Lumen, gebouwnummer 100
Zaal/kamer 1 & 2
johan_dokuchaev.jpg

Op donderdagmiddag 20 september organiseert de NBV, samen met het tijdschrift Geoderma waarvan Johan jarenlang hoofdredacteur was, een symposium om zijn carrière te vieren. Geoderma brengt een z.g. “Festschrift” uit: een speciale editie tere ere van Johan Bouma. Het idee achter dit Festschrift is dat de wetenschappelijke impact van Johan verder gaat dan zijn publicaties en zijn bestuurlijke werk: het is misschien wel vooral zichtbaar in de vele wetenschappers die hij gedurende zijn carrière heeft opgeleid. Daarom geen overzichtsartikelen van onderzoek dat in het verleden is uitgevoerd, maar in plaats daarvan nieuw onderzoek dat nu wordt uitgevoerd door promovendi die Johan destijds heeft opgeleid. De onderwerpen van de manuscripten variëren van bodemfysica tot bodemvruchtbaarheid, van tropische tot gematigde klimaatzones en van fundamenteel tot beleidsrelevant werk, en geven daarmee een mooi overzicht van de breedte van Johans carrière.

Tijdens het symposium, dat plaats zal vinden in zaal 1 en 2 van het Lumen gebouw, zullen verschillende promovendi, waarvan veel WUR collega’s, hun onderzoek presenteren en ook wat herinneringen over hun samenwerking met Johan ophalen. Het symposium duurt van 12:30 to 18:00; start met een lunch; en eindigt met een borrel. U kunt zich opgeven via de website van de NBV (www.bodems.nl) of eventueel via email (bodemkundigevereniging@gmail.com).