The Transmission and Management of Price Volatility in Food Supply Chains

Promotie

The Transmission and Management of Price Volatility in Food Supply Chains

Als de voedselprijzen dalen op de consumentenmarkt, vertalen de supermarkten die lagere prijzen onmiddellijk door naar de boeren en tuinders. Maar als de prijzen in het begin van de voedselketen dalen door overaanbod, vertalen de supermarkten die meevaller maar ten dele door naar de consumenten. Zo gebruiken de retailers hun marktmacht om meer winst te maken, constateert de Wageningse promovendus Tsion Taye Assefa in Resource, het onafhankelijke nieuwsmagazine van WUR.

Promovendus ms. TT (Tsion) Assefa
Promotor prof.dr.ir. AGJM (Alfons) Oude Lansink
Copromotor dr.ir. MPM (Miranda) Meuwissen
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Bedrijfseconomie
Datum

wo 21 december 2016 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

De bedrijfseconome uit Ethiopiƫ onderzocht hoe marktpartijen prijsschommelingen verrekenen in de voedselketen. Daarbij richtte ze zich specifiek op de Duitse markt voor varkensvlees. Daaruit bleek dat de supermarkten de prijs van varkensvlees bij een hoog aanbod of lagere vraag gaan drukken bij de slachterijen, die de prijskorting daarna doorgeven naar de varkenshouders.

Lees verder op Resource.