Promotie

The gut way to health: in vitro studies on immunomodulatory food compounds

Promovendus ms. JEB (Jonna) Koper MSc
Promotor prof. V (Vincenzo) Fogliano
prof.dr. JM (Jerry) Wells
Copromotor dr. E (Edoardo) Capuano
dr.ir. LMP (Linda) Loonen-Jaklofsky
Organisatie Wageningen University, Food Quality and Design
Datum

vr 14 februari 2020 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362

Samenvatting:

Recente inzichten hebben aangetoond dat er een driehoeksverhouding is tussen het dieet, het immuunsysteem en de bacteriën in de darm, waarbij de darmbacteriën een belangrijke bijdrage leveren aan het metabolisme en de gezondheid van de mens. Een beter begrip in de relatie tussen voedingscomponenten, inclusief voedselverwerking, en de activiteit van metabolieten die door de darmbacteriën worden geproduceerd, is een essentiële stap bij het ontwerpen van voedsel dat kan bijdragen aan de humane gezondheid. Naast dat de voedingssamenstelling van een dieet belangrijk is voor de gezondheid, beïnvloed ook de manier waarop voedsel ontworpen is welke componenten de dikke darm bereiken, waar ze afgebroken worden door de darmbacteriën. Dit proefschrift beschrijft de effecten van verschillende voedingscomponenten (vezels, tryptofaan, glucosinolaten en polyfenolen) op immuunmodulatie tijdens de menselijke spijsvertering en fermentatie met een focus op activering van de Aryl hydrocarbon Receptor. De resultaten geven inzicht in de effecten van voedselbereiding en bacteriële afbraak op de potentiële gezondheidseigenschappen van voedingscomponenten.