Theater, diner en debat: GLB na 2020: Wat zou Mansholt doen?

Activiteit

Theater, diner en debat: GLB na 2020: Wat zou Mansholt doen?

LEI Wageningen UR wil u ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan uitnodigen voor de theatervoorstelling MANSHOLT en een debat over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2020 op vrijdagavond 12 juni van 17.00 tot 22.00 uur bij de Bieslandhoeve in Delfgauw.

Organisator Wageningen Economic Research
Datum

vr 12 juni 2015 17:00 tot 22:00

Locatie Bieslandhoeve in Delfgauw

MANSHOLT is een toneelstuk over een politicus op drift en een boer in nood, gebaseerd op het leven van voormalig eurocommissaris van landbouw Sicco Mansholt. Zijn er grenzen aan de groei, kan de mens genoegen nemen met genoeg? Het is 1972. Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen. Zijn werk zit erop. Het platteland van Europa is grondig op de schop gegaan. Maar als hij kijkt naar de gevolgen van zijn beleid – de boterberg, de melkplas, de enorme schade aan natuur en milieu – slaat de schrik hem om het hart. Mansholt doet iets ongewoons. Hij neemt afstand van zijn eigen beleid. Aangemoedigd door de 24-jarige stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van de Grünen in Duitsland, klimt hij nog één keer op de barricades en wordt profeet van de nulgroei. Een rigoureuze omslag, die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken. Een groot maatschappelijk thema in een persoonlijk verhaal over mensen in crisis.

Voor de voorstelling willen wij graag met u in debat over de toekomst van het GLB. Drs. Krijn Poppe zal de context schetsen van het huidige GLB en aansluitend presenteert dr. Ida Terluin de voorlopige resultaten van het onderzoek naar maatschappelijke wensen over de invulling van het GLB na 2020.  Hierbij zullen onder andere de volgende vragen langs komen: Hoe gaan we verder met de huidige invulling van de ecologische aandachtsgebieden? Kan de basisbetaling na 2020 worden verlaagd? Moeten alle boeren een basisbetaling ontvangen of kan de betaling worden beperkt tot een groep boeren? Na deze twee inleidingen discussiëren we over de toekomst op basis van de vraag ‘Wat zou Mansholt doen?’.

Tussen het debat en de voorstelling kunnen wij genieten van een heerlijk diner op locatie.

GLB na 2020 wat zou Mansholt doen.png