Promotie

Voedselkwaliteit monitoren door intelligente verpakkingen

Voedingsmiddelen hebben een beperkte houdbaarheid doordat de kwaliteit van veel producten tijdens bewaring achteruit gaat. De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft echter niet altijd een goede voorspelling van de kwaliteit of versheid van een product. Dit komt doordat de “versheidstatus” door veel factoren wordt beïnvloedt, bijvoorbeeld door natuurlijke variatie van de uitgangskwaliteit van het voedsel, maar ook door bijvoorbeeld een fluctuerende temperatuur in de keten.

Promovendus dr. JK (Jenneke) Heising
Promotor prof.dr.ir. MAJS (Tiny) van Boekel
Copromotor dr.ir. M (Matthijs) Dekker
Organisatie Food Quality and Design
Datum

wo 16 april 2014

In dit promotie-onderzoek hebben we gekeken naar de mogelijkheden om de kwaliteit van voedsel te monitoren met een intelligente verpakking waarin een specifieke sensor is aangebracht. Als case hebben we een concept ontwikkelt voor zo’n intelligente verpakking waarmee je de actuele versheidstatus van verpakte vis kunt voorspellen.

The quality of packed fish cannot be predicted by only applying a sensor that monitors environmental conditions.
Jenneke K. Heising

Hogere geleidbaarheid als versheid terugloopt

Elektrodes meten de geleidbaarheid in een waterfase in de verpakking. Deze geleidbaarheid stijgt naarmate er op de vis meer vluchtige amines worden geproduceerd als de versheid terugloopt. Het signaal van de sensor is met wiskundige modellen omgezet in een kwaliteitsstatus.

Dit principe zou gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van intelligente verpakkingen voor andere producten. Dit soort intelligente verpakkingen geven waardevolle informatie voor alle schakels in de keten: van de productie, distributie, retail tot en met de consument.