Debat

Voedselmarkt & macht

“We beseffen het nog niet, maar de voedselzekerheid komt ook in Nederland stevig onder druk te staan. Dit niet alleen als gevolg van zaken als een sterk groeiende wereldbevolking, bodemdegradatie, gebrek aan water of klimaatverandering, maar ook van de ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid’ die kenmerkend is voor het opereren van machtige multinationals.

Organisator VVM netwerk van milieuprofessionals
Datum

wo 17 september 2014 17:00 tot 20:30

Locatie VVM Bureau, Arthur van Schendelstraat 800, 3511 ML Utrecht

Deze ‘voedselimperia’ beheersen de voedselmarkt en lijken slechts in geïnteresseerd winstmaximalisatie op korte termijn. Om dat te bereiken worden eisen aan de productie gesteld die niet passen op specifieke lokale omstandigheden. Dat gaat ten koste van kleine boeren en van het milieu.

Tegelijkertijd weten deze multinationals een virtuele werkelijkheid te creëren waardoor het lijkt alsof duurzaamheid bij hen hoog in het vaandel staat. Net als bij financiële imperia kunnen deze voedselimperia instorten met grote gevolgen voor de voedselproductie overal ter wereld. Dat geldt ook voor de toevoer naar ons land dat voor zijn voedselvoorziening extreem van import afhankelijk is. Er zijn een aantal positieve ontwikkelingen die het tij kunnen keren zoals initiatieven die inzetten op een grotere mate van zelfvoorzienendheid en het sluiten van kringlopen op een zo klein mogelijke schaal met aandacht voor directe relatie producent-consument.

Hoofdspreker: Jan Douwe van der Ploeg
Hoofdspreker is Jan Douwe van der Ploeg. Hij is hoogleraar Rurale Sociologie aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen en onder meer lid van de Raad voor het Landelijk Gebied. Commentaar op zijn inleiding wordt gegeven door Drees Peter van den Bosch van Willem&Drees. Willem&Drees brengt verse aardappels, groenten en fruit van de boer die beter en gezonder teelt dan de massa op de tafel van de consument in buurt van de boer.