Conferentie

W&T Conferentie 2015

Organisator Wetenschapsknooppunt
Datum

wo 11 november 2015 13:00 tot 17:00

Locatie Wageningen University

De W&T Conferentie 'De bodem leeft' is verplaatst naar woensdag 11 november (was 7 oktober).
De conferentie is een nascholingsdag voor pabo-studenten, leerkrachten en schoolleiders van het basisonderwijs.

De Conferentie heeft net als de Kinderuniversiteit het thema 'Bodem'. De bodem is een levend en veelzijdig natuurlijk systeem en is aanwezig in de directe omgeving van school. Het onderwerp biedt daardoor veel mogelijkheden voor toepassing in de klas.

De conferentie begint met een korte introductie en inhoudelijke lezing over bodem. Daarna volgen workshops met zowel een inhoudelijk als didactisch karakter. Leerkrachten en pabostudenten krijgen concrete lesideeën aangereikt en meer handvatten om wetenschap in de klas te introduceren. De workshops zijn specifiek voor onder-, midden- en bovenbouw. Daarnaast wordt de app Onderzoekend leren gepresenteerd!

Openingslezing

De bodem leeft

Ing. S (Stephan) Mantel MSc is senior onderzoeker bij het ISRIC en curator bij het World Soil Museum. Tijdens de lezing vertelt Stephan Mantel over wat bodem allemaal voor ons betekent. 95 procent van ons voedsel komt van de bodem, ze filtert ons water, ze slaat CO2 op. Voor het oplossen van voedsel- en klimaatproblemen heb je die bodem nodig. In een korte tijd kreeg je interessante feiten en informatie te horen over bodem. Daarnaast vertelt hij over het World Soil Museum - Bodemmuseum en de educatiemogelijkheden.

Workshops

Bodembeestjes

Workshopleider: dr. Ron de Goede, Wageningen University

Geschikt voor: leerkrachten onderbouw- middenbouw


In deze workshop krijg je als leerkracht meer te horen over bodemdieren en de rol van deze beestjes in de bodem. In een korte introductie kom je te weten wat bodemdieren zoals pissebedden zo bijzonder maakt en hoe verschillende diergroepen te onderscheiden zijn. Na de introductie ga je zelf aan de slag. Met behulp van een microscoop en loep determineren jullie een aantal bodemdieren en leer je meer over de uiterlijke kenmerken. Dit actieve deel van de workshop sluiten we af met de introductie tot een voedselvraat-experiment met pissebedden. Aan de hand van onze instructies kan je de proef zelf in de klas uitvoeren. Dit proefje laat goed zien welke rol deze bodemorganismen vervullen in de bodem.

Lesinspiratie uit Wageningen

Workshopleider: Margriet van Vianen, WKWU

Geschikt voor: leerkrachten middenbouw & bovenbouw

In de afgelopen schooljaren hebben ontwikkelgroepen lesactiviteiten rond de thema's van Wageningen UR ontwikkeld. Deze lesactiviteiten zijn beschikbaar gemaakt voor alle basisscholen in de vorm van lespakketten. Daarnaast zijn er acht verschillende Junior Science Labs ontwikkeld. In deze workshop maak je kennis met alle ontwikkelde activiteiten en lesideeën van Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU). Daarbij vindt een korte introductie plaats tot onderzoekend en ontwerpend leren en hoe WKWU daarop inhaakt met de ontwikkelde lespakketten en activiteiten.

Digitaal leren (geannuleerd)

Workshopleider: Hilco van Stuyvenbverg, WKWU en CHE-Ede

Geschikt voor: leerkrachten bovenbouw

In deze workshop maak je kennis met onze app TOOL, een digitale tool voor onderzoekend en ontdekkend leren. Deze app begeleidt en helpt de leerlingen bij het uitvoeren van onderzoek volgens het zevenstappenplan van OOL. De app is bestemd voor leerlingen van groep 1 t/m 8. De app geeft leerlingen en de leerkracht per stap bruikbare ondersteuning bij het onderzoeksproces. Tijdens de workshop gaan jullie aan de gang met de app. Zo krijg je gelijk inzicht en ervaring met de app en weet je hoe je die in de klas kan inzetten. Wij gebruiken de workshop tevens om gebruikerservaringen van leerkrachten te verzamelen om zo de app te optimaliseren.

Bodem in beweging

Workshopleider: Florien de Brouwer, Projectleider Basisonderwijs Stichting C3

Geschikt voor: leerkrachten middenbouw en bovenbouw

De bodem is de grond waarop we lopen. Heel normaal zou je zeggen. Maar hoe ontstaat die bodem eigenlijk? En wat zit er allemaal in? Aan de bodem valt heel wat te onderzoeken en ontwerpen. Onderzoek de bodemverontreiniging of boots zelf een aardbeving, vulkaan of het ontstaan van een gebergte na. Ga mee op ontdekkingstocht in deze workshop, vol met kant-en-klare proeven en lesmateriaal om morgen mee in de klas aan de slag te gaan!

Regenwormen

Workshopleider: dr. Ingrid Lubbers, Wageningen University

Geschikt voor: leerkrachten onderbouw & middenbouw

Regenwormen zijn intrigerende dieren. Ze leven in de bodem en als het regent dan komen ze vaak even boven kijken. Vandaar de naam ‘regenworm’. Maar wat doen deze dieren nu eigenlijk  in de bodem? Waar zijn ze goed voor? In deze workshop leer je regenwormgroepen onderscheiden en leer je wat ze eten en hoe ze graven. We gaan een echte regenwormenboerderij maken waarbij we aan de slag gaan met  bodem, water en blaadjes. Zo kan je vaak na een week al zien hoe actief regenwormen zijn. Dit experiment kan makkelijk in de klas of buiten worden uitgevoerd, ook door de kleinste leerlingen!

Leskist Bodem

Workshopleider: ir. Chantal Hendriks, Wageningen University

Geschikt voor: leerkrachten bovenbouw

Tijdens deze workshop wordt de leskist Bodem gepresenteerd. Met deze kist leren leerlingen veel over de bodem. Het draaiboek neemt je stapsgewijs mee door de lesmaterialen uit de kist. De leskist bevat grote grondboren. Daarmee kunnen de leerlingen zelf grondmonsters boren en daarna met de opgeboorde bodem laboratoriumproefjes doen. Zo komen ze erachter welke gewassen op hun bodem verbouwd kunnen worden, immers niet elke bodem is geschikt voor alle gewassen. Er zijn niet voor niets veel boomgaarden in de Betuwe en grasland in Noord-Friesland. Er valt veel te ontdekken aan de bodem op en rondom uw school, wat groeit erop, wat zit erin. Laat je verrassen en wordt net zo enthousiast als de onderzoekers!

Lespakket 'Onsklimaat.nl' (geannuleerd)

Workshopleider: drs. Bas Vanmeulebrouk, Alterra Wageningen UR

Geschikt voor: leerkrachten bovenbouw

Op een warme zomerdag ga je naar een meer of de zee om verkoeling te zoeken. Aan het eind van de middag begint het een beetje te waaien en met de wind in de rug fiets je terug naar de stad. Daar is het een stuk warmer. Ondanks het feit dat heel Nederland een zeeklimaat heeft, zijn er binnen Nederland toch grote klimaatverschillen te vinden. Hoe komt dit, hoe beïnvloeden wij het klimaat en voor wie heeft dit consequenties? Al deze aspecten komen aan bod in het lespakket Onsklimaat.nl. Het lespakket bevat een stukje theorie, maar is hoofdzakelijk ingestoken vanuit het onderzoekend leren. De leerlingen verkennen tijdens de les met hun eigen smartphone de verschillende klimatologische omstandigheden rondom de school. Tijdens deze workshop ga ook jij in actie en raak je vertrouwd met dit lespakket.