Activiteit

W&T-dag met André Kuipers

Op vrijdag 12 juni organiseerde het WKWU een W&T-dag. Astronaut André Kuipers gaf in de ochtend een gastcollegewaarin hij 320 leerlingen uit groep 7 mee op ruimtereis nam. In de middag konden de kinderen workshops van wetenschappers van Wageningen UR volgen. Onderwerpen zoals gewichtloosheid, de ruimtesoep, robotica en het leven in een ruimtecapsule kwamen voorbij.

Organisator Wetenschapsknooppunt
Datum

vr 12 juni 2015 09:45 tot 14:30

Locatie Orion, gebouwnummer 103

Zijn foto's en filmpjes zijn iets om naar uit te kijken (zie 12 juni 2015).

In de middag verzorgden enthousiaste wetenschappers van Wageningen Young Academy en Wageningen UR workshops rondom de diverse onderzoeksthema's van Wageningen UR. Deze workshops kunnen aangevraagd worden als 'wetenschapper in de klas'

De workshops

Magische moleculen

Weet je uit wat voor bouwstenen jij bent opgebouwd? Ja natuurlijk, je hart, botten en cellen ... maar wat zijn de allerkleinste bouwstenen? Dat zijn moleculen! Ze zijn superklein en je vindt ze overal, zelfs in de ruimte, want letterlijk alles bestaat uit moleculen. Elk uniek molecuul heeft zijn eigen speciale eigenschappen. Ze kunnen ook na een botsing met elkaar via een chemische reactie een nieuwe molecuul maken. Waar komen moleculen vandaan, hoe zien ze er uit en hoe merk je dat ze er zijn? Daar kom je in deze workshop achter. Je gaat het ook ervaren doormiddel van spannende demonstratie proefjes met bijvoorbeeld super koude, lichtgevende en gekleurde moleculen. Ook ga je zelf een experiment uitvoeren om te proberen verschillende moleculen van elkaar te scheiden. Kortom, ontdek de magische wereld van moleculen!


Onzichtbaar leven

Veel leven op aarde is onzichtbaar met het blote oog. Toch zijn alle bacteriën - een soort eencellige wezens - bij elkaar opgeteld zwaarder dan alle planten en dieren bij elkaar. Bacteriën zijn belangrijk bij recycling van grondstoffen op aarde en ze kunnen eten voor ons maken. Ook kun je ziek worden van bacteriën. In de workshop zullen we onderzoeken hoe bacteriën eruit zien, waar je veel bacteriën kunt vinden en hoe we ze kunnen gebruiken als mini-fabriekjes. We zullen ook laten zien met wie ze dagelijks moeten vechten.


Buitenaardse bodembeestjes met pootjes

Buitenaardse bodembeestjes, bestaan die wel? En zouden die dan wel of geen pootjes hebben? In deze workshop gaan we speuren naar bodembeestjes met pootjes. Voor we echt kunnen gaan speuren moeten we eerst een idee hebben van waar we moeten zoeken en waarop we moeten letten. In een korte introductie komen de leerlingen te weten wat bodembeestjes met pootjes zo bijzonder maakt en hoe verschillende groepen te onderscheiden.  Vervolgens wordt ook in gegaan op de rol van deze bodemdieren in de bodem.  Na de introductie gaan de leerlingen zelf aan de slag: met behulp van een microscoop wordt een onzichtbare wereld zichtbaar! Verschillende types bodembeestjes zijn opgesteld bij verschillende microscopen per microscoop zoek en bestudeer je de beestjes.


Buitenaardse bodembeestje zonder pootjes

Buitenaardse bodembeestjes zonder pootjes, dat klinkt eigenaardig. Precies over deze eigen- en aardigheden van wormvormige bodembeestjes zal het in deze workshop gaan. In de introductie van de workshop komen we op een interactieve manier te weten wat je vast al eens met eigen ogen gezien hebt in de natuur, maar ook welke (eigen)aardigheden er nog meer te bewonderen zijn aan de wormvormige beestjes. Vervolgens wordt ingegaan op de rol die deze bodembewoners spelen in het  bodemsysteem. Neem je eigen levende regenworm mee!


Insecten: leuk en lastig

Ze zijn overal om je heen, hebben zes poten en we kunnen niet zonder ze. Insecten bestuiven onze bloemen in de fruitteelt, zijn belangrijke belagers van plaaginsecten en we genieten van de prachtige kleurrijke vlinders, kevers en libellen. Maar, kun je in de zomermaanden ook niet slapen door die zoemende muggen en waarom bijten ze juist jou? We gaan onderzoeken hoe muggen jou weten te vinden en hoe ze bloed drinken. We kijken ook hoe andere insecten vinden wat ze zoeken, bijvoorbeeld hoe een sluipwesp een klein rupsje op de plant weet te vinden om daar haar eitje in te leggen.   


Slimme drones

Heb jij weleens een drone gezien? Drones zijn luchtvaartuigen zonder piloot. Je doet samen met een wetenschapper proefjes en je leert hoe drones werken. Wist je bijvoorbeeld dat een drone wel 70 kilometer per uur vliegt? Je leert hoe drones ongemerkt foto’s in de lucht maken en hoe de drones terug gaan naar waar ze vandaan komen.


Diep de bodem in

Vind jij het leuk om meer te weten te komen over de bodem waarop jij leeft? In het bodemmuseum zie je bodems uit de hele wereld. Maar hoe komen wetenschappers daar aan? En waarom worden bodem bestudeerd? Tot slot gaan we zelf boren in de grond!


Rondleiding Algenpark

Duurzame voedselproductie en zuinig zijn op landbouwgrond, goed omgaan met energie en gebruik van natuurlijke hulpbronnen, dat is de doelstelling van AlgaePARC. Ontdek hoe algen ervoor kunnen zorgen dat de voedselvoorziening beter wordt en de energieopwekking duurzamer.


Rondleiding NIOO

Het NIOO is een onderzoeksgebouw op de campus van Wageningen. Het is een heel bijzonder gebouw, want het is één van de duurzaamste gebouwen in Nederland. Dat betekent dat er weinig energie en water verloren gaat. Dit zie je ook terug in de materialen die worden gebruikt. Bij de rondleiding leer je waarom en hoe een gebouw zo duurzaam kan zijn.


Moleculair koken: Chocolade in de ruimte

Misschien denk je dat koken alleen het bereiden van voedsel is, maar bij koken komt veel wetenschap om de hoek kijken. Moleculair koken gaat zelfs nog een stapje verder. Dit heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties en experimenteren met structuren. Het liefst allebei tegelijkertijd! Ben je benieuwd naar de kok in jou? Je ontdekt in deze workshop hoe je ook in de ruimte chocolademelk kan drinken.

Smaakbeleving in de ruimte

Wat is smaak? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven? Bij de smaakbeleving leer je over verschillende smaken en doe je proefjes met eten en drinken. Wat is het verschil tussen eten en drinken op de aarde en in de ruimte? Je ontdekt het zelf!