Tentoonstelling

WUR in Amsterdamse etalage

De etalage van boekhandel Atheneum in Amsterdam is de komende twee weken omgetoverd tot WUR-etalage. Daarin zijn niet alleen foto’s over voedsel en landbouw te zien, maar bijvoorbeeld ook een op maat gemaakte vertical farm. De etalage is ingericht om bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Wageningen University & Research de Randstad kennis te laten maken met belangrijke onderzoeksdomeinen van Wageningen.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

ma 28 mei 2018 tot zo 10 juni 2018

Locatie Boekhandel Athenaeum, Spui 14-16 Amsterdam

Zelf een kijkje komen nemen bij de boekhandel? Geen probleem. Ook via een webcam kan de virtuele bezoeker alvast een blik werpen op de bijzondere etalage. Natuurlijk is er geen ruimte om alles te laten zien waar de experts in Wageningen zich mee bezig houden, maar het laat een greep zien uit een honderden onderzoeksprojecten.

Voorbeelden Wagenings onderzoek


Wat te denken bijvoorbeeld van verticale landbouw met LED-verlichting? En wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je voedsel wil printen? Voorbeelden van onderwerpen waar onderzoekers van Wageningen University & Research dagelijks mee bezig zijn.

Voedsel en landbouw zijn de belangrijkste onderzoeksdomeinen van Wageningen University & Research. Iedereen kent Wageningen van de landbouw. Niet gek ook, want Wageningen staat al jaren bovenaan diverse belangrijke rankings op het gebied van landbouwonderzoek.

Landbouw én voedsel


Maar kijkend naar het grote plaatje kun je landbouw niet los zien van voedsel. Denk alleen maar aan de uitdaging die de mensheid als geheel staat te wachten: het voeden van 10 miljard mensen in 2050. Of zoals sommigen zeggen: we (de boeren) moeten de komende periode tot aan 2050 meer voedsel produceren dan we sinds het bestaan van de landbouw hebben gedaan. En dat willen we zo efficiënt én duurzaam mogelijk doen.

etalage_athenaeum_5_490-200.jpg

Verticale landbouw

De snel verstedelijkende samenlevingen van tegenwoordig leveren een uitdaging voor ons voedselsysteem om voldoende voedsel te produceren voor steden. Verticale landbouw kan een veilige en duurzame manier vormen om steden te voorzien van vers voedsel. Bij verticale landbouw worden planten in gebouwen geteeld onder volledig gecontroleerde omstandigheden in vele op elkaar gestapelde lagen zonder zonlicht. Voordelen van verticale landbouw zijn: geen bestrijdingsmiddelen, geen nutriëntenemissies, slechts 2-4 liter water nodig per kg product, veel minder landgebruik, minder afval en minder ver voedseltransport, hoewel het elektriciteitsverbruik nog steeds hoog is. Met verticale landbouw is het niet alleen mogelijk om de kwaliteit (smaak, aroma, uiterlijk, houdbaarheid, voedingswaarde, veiligheid) sterk te verbeteren, maar ook om op elk moment van het jaar gegarandeerde hoeveelheden groenten van een vaste kwaliteit te leveren, onafhankelijk van weersomstandigheden, klimaatverandering of locatie.

LED Lighting

Verticale landbouw is mogelijk geworden door snelle ontwikkelingen in de ledtechnologie. Ledlampen zijn energiezuinig en verkrijgbaar in verschillende kleuren, die kunnen worden gebruikt om de groei en kwaliteit van het gewas te regelen.

Planten kunnen al het zichtbare licht gebruiken voor fotosynthese, waarbij in hun bladeren suikers worden geproduceerd die aan de basis staan van de groei van de plant. Rood is vaak efficiënter voor fotosynthese dan andere kleuren.

Planten hebben ook een aantal fotoreceptoren waarmee ze verschillende kleuren kunnen waarnemen, wat van grote invloed kan zijn op hun groei, ontwikkeling en kwaliteit. Welk kleurmengsel optimaal is voor de planten, hangt af van vele omstandigheden en wordt momenteel grondig onderzocht.

LED-verlichting: powered by Signify, Philips

Meer over verticale landbouw

etalage_athenaeum_4_490-200.jpg

3D food printing

In de afgelopen eeuw waren er talloze innovaties op het gebied van voedsel en landbouw, en daardoor wordt nu meer voedsel geproduceerd dan ooit tevoren. Als gevolg van snelle maatschappelijke veranderingen staat de levensmiddelenindustrie echter voor nieuwe uitdagingen: in 2040 moeten er 9 miljard mensen gevoed worden, er is steeds meer vraag naar individueel afgestemde, voedzame en gezonde voeding; en voedsel moet op een betaalbare manier worden geproduceerd zonder schade voor het milieu. Om aan de eisen van de nabije toekomst te kunnen voldoen, zijn ingrijpende innovaties nodig. Met 3D-printing kan de voedingsindustrie haar productieprocessen aanpassen en veranderen. Om de toepassing van 3D-food printing te versnellen en te vereenvoudigen, hebben de drie Nederlandse onderzoeksinstellingen TNO, Wageningen Universiteit & Research en de Technische Universiteit Eindhoven de handen ineengeslagen om een uitgebreid onderzoeksprogramma op het gebied van 3D-food printing op te zetten.

Meer over 3D Food Printing

3D Food Printing Experience

Samen met TNO organiseert WUR op 29 juni de 3D Food Printing Experience. Deelnemers krijgen de kans een kijkje te nemen in de nieuwe faciliteit in Wageningen waar zij demonstraties krijgen van state-of-the-art apparatuur. Daarnaast worden in meerdere lezingen diepgaande inzichten en geleerde lessen van experts gedeeld over verschillende 3D-food printing technologieën.

De 3D Food Printing Experience maakt deel uit van de in Brightlands georganiseerde 3D Food Printing Conference en het Agri-Food Innovation Event2018.

Meer over 3D Food Printing Experience