WURtalks - Lang leve de bacterie?

De meeste mensen zullen bij bacteriën meteen denken aan vuil en ziekte. Dat is niet zo gek, want sommige bacteriën kunnen inderdaad op vieze plekken leven en erg schadelijk voor ons zijn. Maar veel bacteriën zijn mensen, planten en dieren ook van dienst. Gosse Schraa en Detmer Sipkema zullen je in deze WURtalk meer vertellen over de goede en slechte kanten van bacteriën.

Organisator Wageningen University & Research

do 23 november 2017 19:45 tot 22:00

Locatie de bblthk
Prijsomschrijving Gratis

Kan onze wereld zonder bacteriën?

Bacteriën zijn de kleinste levende organismen op aarde. Zij waren de eerste bewoners van onze planeet en hebben de milieuomstandigheden gemaakt zoals wij die nu kennen en die ons in staat stellen om te leven. Door hun enorme aantallen en ongelooflijke diversiteit spelen zij een beslissende rol bij het voortbestaan van de mens. Daarnaast kunnen bacteriën zowel bruikbaar als ook schadelijk voor ons zijn.

Zitten sponzen echt vol met bacteriën?

Zeesponzen zijn het tropische regenwoud van de zee wat betreft het aantal stofjes dat ontdekt is en gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Sponzen zitten op de bodem van de zee en daar zitten ze al heel erg lang. Zo lang dat maar weinig dieren hen kunnen verteren. Dit komt omdat ze een onwaarschijnlijk scala aan giftige stofjes hebben ontwikkeld. Nu blijkt dat veel van de gifstoffen die sponzen gebruiken om zichzelf te beschermen ook bruikbaar zijn om kanker en andere ziekten te bestrijden. Maar eigenlijk zijn het niet de sponzen zelf die de meeste van die stofjes maken...

Wat zijn WURtalks?

WURtalks zijn lezingenavonden waarbij goede verhalenvertellers van Wageningen University & Research inspirerende lezingen geven. De WURtalks zijn voor alle studenten en medewerkers van WUR en belangstellenden daarbuiten. We nodigen je van harte uit om achteraf in gesprek te gaan met de andere bezoekers en de wetenschappers.

Meer informatie over WURtalks