Lezing

WURtalks - Sleutelen aan DNA

DNA is de belangrijkste drager van erfelijke informatie in alle organismen. Tegenwoordig kunnen we met nieuwe DNA-technologieën deze informatie aflezen en veranderen. Hoe kunnen we dit toepassen en willen we dat eigenlijk wel?

Organisator Wageningen University & Research
Datum

wo 13 september 2017 19:45 tot 21:30

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Zaal/kamer C222
Prijsomschrijving Gratis

Onze DNA-code lezen en schrijven: wordt de mens er beter van?

Marc van Mil

Iemands volledige DNA-code aflezen is binnenkort een fluitje van een cent. De nieuwste technieken maken het zelfs mogelijk om aan die DNA-code te sleutelen. DNA lijkt de heilige graal van het leven, maar hoe maakbaar is de mens eigenlijk? Techniek en ethiek komen samen in de zoektocht naar wat we kunnen, wat we willen en wat we niet willen met ons DNA.

Dr. Ir. Marc van Mil  studeerde in 2005 af als biotechnoloog aan Wageningen Universiteit. Momenteel is hij universitair docent bij de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Dit jaar werd verkozen tot landelijk Docent-van-het-Jaar van het hoger onderwijs.

Nieuwe DNA-technieken in de plantenveredeling

René Smulders

Het aflezen van de DNA-code en het sleutelen daaraan is ook mogelijk voor planten. Hoe kunnen we dit toepassen in de plantenveredeling? En heeft dit gevolgen voor de voedselvoorziening?

Dr. René Smulders studeerde in 1984 af als bioloog aan de Radboud universiteit Nijmegen. Momenteel is hij business unit manager plant breeding bij Wageningen University & Research. Deze groep stond aan de wieg van het plantenveredeling onderzoek en onderwijs in Wageningen in 1912.

Bereid je voor op deze WURtalk

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Wat zijn WURtalks?

WURtalks zijn lezingenavonden waarbij goede verhalenvertellers van Wageningen University & Research inspirerende lezingen geven. De WURtalks zijn voor alle studenten en medewerkers van WUR en belangstellenden daarbuiten. We nodigen je van harte uit om achteraf in gesprek te gaan met de andere bezoekers en de wetenschappers.

Meer informatie over WURtalks