Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Den Haag/Rotterdam, donderdag 22 oktober 2015, Museum Boerhaave Leiden

Alumnibijeenkomst

Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Den Haag/Rotterdam, Museum Boerhaave Leiden, donderdag 22 oktober 2015

Universiteitsfonds Wageningen* en KLV organiseren in samenwerking met de Wageningen Alumnikring regio Den Haag/Rotterdam twee maal per jaar alumnibijeenkomsten. De najaarsbijeenkomst van regiokring Den Haag/Rotterdam op donderdag 22 oktober werd gehouden bij Museum Boerhaave in Leiden en stond in het teken van Voedselinnovaties.

Directeur Dirk van Delft openende de alumnibijeenkomst met als thema 'Voedselinnovaties'. Louise O. Fresco, Voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR en Joszi Smeets, Directeur Youth Food Movement (YFM) presenteerden innovaties die kunnen bijdragen aan oplossing voor het wereldwijde voedseltekort.

Louise O. Fresco is bij Museum Boerhaave gastconservator van de tentoonstelling `FOODTOPIA`, waar de voedselinnovaties op een visuele en educatieve manier worden tentoongesteld. De tentoonstelling is verlengd tot en met 3 januari 2016.

De toenemende migratie van platteland naar stad brengt uitdagingen voor mondiale voedselvoorzieningssystemen met zich mee. Gevolg is een productieafname van voedselgewassen door migrerende boeren naar de steden. Daarnaast stijgt de vraag naar dierlijkeiwit evenals het bevolkingsaandeel obesitas. De glastuinbouw is een van de innovaties welke een (reeds bewezen) bijdrage kan leveren aan het mondiaal efficiënt produceren van groentes met behoud van hoge nutritionele waarde.

De prognose is dat in 2040 de helft van de bevolking vis eet in plaats van vlees, echter benoemt Louise O. Fresco dat kweektechnieken verder ontwikkeld moeten worden om in deze behoefte te voorzien. Daarnaast kan er gekeken worden naar de nutritionele reden waarom we bijvoorbeeld vis eten. Aanwezigheid van omega 3-6 vetzuren is een van de redenen waarom vis wordt gegeten, terwijl deze vetten zijn oorsprong vinden in plankton. Het rechtstreeks eten van dit plankton resulteert in dezelfde nutritionele waarden en vermindering van de transitiekosten.

YFM is een nationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. De inzet uit zich in het organiseren van evenementen zoals Food Filmfestival, Eetcafés, debatten en de YFM Academie, om zo te proberen het complexe voedselsysteem behapbaar te maken. Joszi Smeets benadrukt tijdens de bijeenkomst dat verbinding tussen consument en boer ketens korter en transparanter kan maken. Op  31 oktober organiseert YFM het Food Filmfestival bij de visafslag Scheveningen. Het Food Filmfestival brengt vis in beeld: van de haak tot op het bord.

Aansluitend op de presentaties vond een netwerkborrel plaats. Na afloop was het plenaire gedeelte was er gelegenheid om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje en konden belangstellenden de tentoonstelling bezoeken.

Presentatie download

*Per 1 september 2015 bundelen de afdeling Alumnirelaties & Fondsen van Wageningen UR, het Wageningen Universiteits Fonds en KLV hun krachten in Universiteitsfonds Wageningen.