Alumnibijeenkomst

Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Den Haag/Rotterdam, donderdag 13 oktober 2016

University Fund Wageningen & KLV organiseren in samenwerking met de Regiocommissie Den Haag/Rotterdam twee keer per jaar alumnibijeenkomsten de regio. Dit najaar zijn Wageningen alumni uitgenodigd voor de bijeenkomst die op donderdag 13 oktober plaats zal vinden. Het thema is "Natuur- en milieueducatie". Wij nodigen u hiervoor van harte uit.

Organisator Universiteitsfonds Wageningen

do 13 oktober 2016 17:00 tot 21:30

Locatie Urban Farmers

Thema

“In 2013 is de najaarsbijeenkomst in Rotterdam rond het thema 'Uit je eigen stad’ in gegaan op stadslandbouw. Dit keer willen we graag de andere opbrengsten onder de aandacht brengen. Immers: als we goed geïnformeerd zijn, dan zal stadslandbouw op het gebied van de productie naar verwachting niet echt concurrerend (kunnen) worden.

Echter: met de huidige aandacht van consumenten voor de oorsprong van hun voedsel (eerlijke informatie over eten) of ouderwets gezegd 'weten waar de melk vandaan komt’ lijkt er ruimte te zijn om in steden naast kinderboerderijen, ruimte te scheppen voor voedselproductie. Mogelijk kan het op die manier gebruiken van gronden en gebouwen ook bijdragen aan een klimaatvriendelijke stad.

Heel graag vragen we jullie om de meest recente inzichten en onderzoeken, kort te delen met onze groep. Het meest interessant is vaak ook het gesprek met de zaal (discussie) over de bijdragen.”

Sprekers

Olle Mennema is werkzaam bij de gemeente Den Haag als hoofd van de afdeling Natuur- en milieueducatie. Daarnaast is hij voorzitter van het NME Netwerk, waar lokale NME organisaties en duurzaamheidsorganisaties samenkomen om onder andere natuur en milieueducatie te verbreden naar duurzaamheidseducatie en –participatie en hiervoor structurele programma’s aan te bieden.

Dr. Jan Willem van der Schans is werkzaam bij de WUR bij de afdeling Innovatie, Risico- en Informatiemanagement, en houdt zich onder andere bezig met de voorziening van duurzame voedselketens en stadslandbouw.

17:00 - 18:00 Inloop met koffie/thee
17:45 - 18.00 Ontvangst bij de wijngaard en UrbanFarmers
18:00 - 18:30 Excursie bij de wijngaard en UrbanFarmers
18:30 - 18:45 Wissel van de groepen
18:45 - 19:15 2e ronde excursie wijngaard en bij UrbanFarmers
19:15 - 20:00 Hapje, drankje en gelegenheid tot netwerken
20:00 - 20:30 Presentatie Olle Mennema
20:30 - 21:00 Presentatie dr. Jan Willem van der Schans
21:00 - 21.30 Discussie en netwerkborrel

Rondleiding

De stadswijngaard is op ongeveer 10/15 minuten loopafstand van UrbanFarmers. Het exacte adres is als volgt:

Hildebrandplein
Waldorpstraat 555
2501 CK Den Haag

Verslag

De najaarsbijeenkomst van alumnikring regio Den Haag-Rotterdam stond in het teken van `Natuur en millieueducatie`. Alumnibijeenkomst vond plaats in een voormalig kantoorpand waar na leegstand nieuw leven in is geblazen. Op het dak van dit pand is een kas geïnstalleerd door UrbanFarmers. Dit Zwitserse initiatief produceert in deze kas middels een aquaponics systeem tilapiafilet en groenten zoals tomaten en sla. Transparantie naar burgers, beschikbaarheid, reductie milieubelasting en vooral kwaliteit van het voedsel zijn de belangrijkste uitgangspunten voor deze innovatieve producent.

Als het aan Olle Mennema (gemeente Den Haag) ligt gaat in de toekomst meer voedsel geproduceerd worden in dit pand. De gemeente zet zich ten aanzien van natuur en milieueducatie in door basisschool en middelbare school scholieren verschillende programma’s te laten ervaren. Basisscholen kunnen zich inschrijven voor bijvoorbeeld een excursie door de kassen van het Westland. Daarnaast is op diverse locaties in Den Haag  grond beschikbaar gesteld om bewoners de ruimte te geven groente te verbouwen, belangrijkste doel is om sociale cohesie te bevorderen tussen wijkbewoners.

Dr. Jan Willem van der Schans (Wageningen Economic Research) is actie onderzoeker daarbij onderzoekt hij verdienmodellen achter stadslandbouw initiatieven. Succesvolle verdienmodellen ondernemingen worden gekenmerkt door de volgende termen: differentiatie, diversificatie, korte ketens en lage kosten voor de ondernemer.

Tycho Vermeulen is initiatiefnemer van de stadswijngaarde Den Haag waar de alumni ook een bezoek hebben gebracht. Particulieren kunnen tien wijnstokken kopen die na oogst en fermentatie in tien flessen wijn resulteren. Deelnemers ontvangen naar wens begeleiding gedurende dit traject. De wijngaard is onder andere door deze activiteit onafhankelijk van subsidies.