Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Zuid, woensdag 14 oktober 2015

Alumnibijeenkomst

Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Zuid, Klimaatadaptatie in stedelijk gebied, woensdag 14 oktober 2015

Universiteitsfonds Wageningen* en KLV organiseren in samenwerking met de Wageningen Alumnikring Regio Zuid twee maal per jaar alumnibijeenkomsten. De najaarsbijeenkomst van regiokring Zuid vond op woensdag 14 oktober plaats bij Waterschap de Dommel en stond in het teken van Klimaatadaptatie in stedelijk gebied.

Organisator Wageningen University & Research

wo 14 oktober 2015 17:00

Locatie Waterschap de Dommel, Bosscheweg 56, 5283 WB Boxtel

Thema

Klimaatadaptatie in stedelijk gebied. Hitte, droogte en wateroverlast in de stad.

Steden zijn gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo zorgt aanhoudende hitte in de zomer voor hittestress onder bepaalde bevolkingsgroepen en de heftige regenbuien van afgelopen herfst zorgen voor ondergelopen kelders en straten. Door de verwachte klimaatverandering zullen dit soort weersextremen steeds vaker voorkomen. Om schade in de stedelijke omgeving en onnodig hoge kosten te voorkomen, is het verstandig dat steden vandaag starten met het zich aanpassen aan klimaatverandering.

Presentaties

Meer over het thema

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de planning en uitvoering van klimaatadaptatie. Ze zijn nauw betrokken bij bijvoorbeeld de aanleg van groene daken en waterpleinen. Diverse gemeenten zijn op zoek naar integrale oplossingen, waar klimaatadaptatie wordt geborgd in bestaande beleidsdomeinen, bijvoorbeeld stedelijke planning, watermanagement en gezondheidszorg. Om stedelijke aanpassingen aan het klimaat urgenter te maken, is een aanpak nodig die zich richt op het structureel en weloverwogen integreren van klimaatadaptatie in stedelijk beleid. Dat betekent dat gemeenten (maar mogelijk ook andere partijen in de stad) hun percepties en routines binnen verschillende beleidsdomeinen moeten veranderen. Naar verwachting is deze organisatorische verandering een langetermijnproces. Maar het biedt ook kansen bij stedelijke vernieuwing. Kunnen gemeenten aanpassingen aan het klimaat goed integreren in het huidig beleid?

• Sanda Lenzholzer, Assistant Professor Wageningen UR
      Titel van de presentatie: Het weer in de stad.
    • Martine Beuken-Greben, Programmamanager Water Gemeente ’s-Hertogenbosch, Stadsontwikkeling - Afdeling Milieu samen met Luuk Postmes, Projectleider en Beleidsmedewerker Water bij Gemeente Eindhoven.
      Titel van de presentatie: Voorbeelden van stedelijke adaptie
    • Claude Roovers, Consultant strategie en beleid voor duurzaam ruimtegebruik Tauw, Wageningen Alumnus, Environmental Technology
      Titel van de presentatie: werken aan de klimaatactieve samenleving: wat is de “golden bullet”?

17:00-17:30 uur Ontvangst met koffie en thee
    17:30-17:45 uur Welkom door de commissie van Alumnikring Zuid en Paul van Dijk namens Waterschap de Dommel
    17:45-18:20 uur Spreker 1: Sanda Lenzholzer
    18:20-19:15 uur Hapje met drankje en gelegenheid tot netwerken
    19:15-20:00 uur Sprekers 2 en 3: Martine Beuken-Greben en Luuk Postmes
    20:00-20:25 uur Spreker 4: Claude Roovers
    20:25-21:00 uur Discussie onder leiding van Jarno de Jonge van Waterschap de Dommel
    21:00-21:30 uur Borrel en napraten

*Per 1 september 2015 bundelen de afdeling Alumnirelaties & Fondsen van Wageningen UR, het Wageningen Universiteits Fonds en KLV hun krachten in Universiteitsfonds Wageningen.