Alumnibijeenkomst

Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Zuid, woensdag 18 mei 2016

University Fund Wageningen & KLV organiseren in samenwerking met de Regiocommissie Zuid twee keer per jaar alumnibijeenkomsten de regio. Dit voorjaar zijn Wageningen alumni van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen bij het Grensmaasproject.

Organisator University Fund Wageningen

wo 18 mei 2016 16:30 tot 21:30

Locatie Kasteelhoeve Hartelstein Itteren (Maastricht)

‘Door Wageningen Alumni weer even het schoolreisje gevoel’

18 mei jl. kwam de Alumni Regio Zuid bijeen bij Consortium Grensmaas (Itteren) Maastricht. Na een kop koffie of thee met een heerlijke punt Limburgse vlaai begon de middag met een presentatie van Frank Wijnants, projectmanager bij Consortium Grensmaas. Hij vertelde hoe er, na de overstromingen on ’93 en ’95, in een sneltreinvaart het project voor verruiming van de Maas tot stand is gekomen. Focus ligt op de drie pijlers; rivierverruiming, natuurontwikkeling en grindwinning. Als dit project is afgerond zal de overstromingskans dalen van ééns in de 50 jaar, naar ééns in de 250 jaar. Ook is er berekent dat de waterstand een 0,5 meter lager is dan hij in ’93-’95 zou zijn geweest. Positieve resultaten dus!

Daarna mochten we in de bus over het bouwterrein rijden en een kijkje nemen bij de bagger-machine die de grindwinning verzorgt. Een gigantische machine! Een kort ritje naar Borgharen zorgde ervoor dat we een beter beeld kregen van hoe alles eruit komt te zien; dit is al een stukje wat opgeleverd is. De zon piepte even tussen de wolken door en we konden genieten van het uitzicht en de grazende paarden met hun veulens aan de overkant van de Maas.

Weer terug in Kasteelhoeve Hartelstein stond soep met broodjes voor ons klaar. Daarna nam Judith Klostermann, Senior Researcher WUR/Alterra het woord. Zij ging dieper in op de Nederlands-Belgische geschiedenis en de uitdagingen die het project ‘Grensmaas’ te overwinnen had. Dit leidde tot kritische vragen uit het publiek en een goede discussie. Nog een kleine afsluitende borrel en we blikken terug op een geslaagde middag in het zuidelijkste puntje van ons Nederland.

Namens de University Fund Wageningen en Commissie Regio Zuid wil ik u hartelijk danken voor uw aanwezigheid en bijdrage aan deze middag.

Met vriendelijke groet en hopelijk tot volgende keer,

Milou Theeuwes

Thema 'Klimaatverandering en waterbeheersing'

Het project Grensmaas is het grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. De werkzaamheden strekken zich uit over een traject van 43 kilometer tussen Maastricht en Echt-Susteren. De uitvoering is in handen van Consortium Grensmaas.

Het Grensmaasproject levert tienduizenden gezinnen langs de Maas beduidend meer bescherming tegen hoogwater en biedt tevens voor planten en dieren een veilige haven. Gedurende een periode van 17 jaar zijn er investeringen nodig om dijken te versterken, rivieren dieper te maken, bepaalde watergroeven te creëren en het mogelijk te maken om alles af te graven. Oevers zullen worden onderworpen aan de krachten van erosie en natuurlijke oevers en leefplaatsen voor de natuur en dieren zullen daardoor in de loop van tijd ontstaan. Boskalis, Van Oord, Van den Biggelaar, Natuurmonumenten en Geo-Control werken samen aan het restaureren en afgraven. Gedurende het project, met een lengte van 40 km, wordt grint en zand afgegraven. Het risico op een overstroming wordt vijf keer zo klein door verbreding van het stroombed van de Maas en verlaging van de oevers. Bovendien krijgt Zuid-Limburg een nieuw natuurgebied langs de rivier van zo’n duizend hectare. Het project zal ongeveer 650 miljoen euro kosten.De werkzaamheden worden betaald met de winning en verkoop van 54 miljoen ton grind en kosten de belastingbetaler niets.

Kasteelhoeve Hartelstein
Hartelstein 204
6223 HV Itteren (Maastricht)

16.30-16.45 uur, Ontvangst met koffie en thee

16.45-17.30 uur, Welkom en inleiding door Frank Wijnants van Grodig Advies en Francois Verhoeven van Consortium Grensmaas

17.30-19.30 uur, Excursie naar Itteren en Borgharen, vervoer per bus(sen)

19.30-20.15 uur, Hapje, drankje en gelegenheid tot netwerken

20.15-21.00 uur, Presentatie Judith Klostermann, Senior Researcher Wageningen UR, Alterra

21.00-21.30 uur, Netwerkborrel

Sprekers

Francois Verhoeven, projectleider bij Consortium Grensmaas B.V. Hij is een man van de praktijk met het motto ‘gewoon goed werk leveren’. Naast Grensmaas heeft hij aan andere projecten gewerkt zoals het Stevolgebied in Stevensweert en Ohé en Laak.

Frank Wijnants, zelfstandig ondernemer onder de naam FWGA (Frank Wijnants Grondig Advies). Hij heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met diverse beleidsontwikkelingen, vergunningen, het schrijven van teksten voor milieueffectrapportages en is ingeschakeld als projectleider door verschillende partijen.

Judith Klostermann, Senior Researcher Wageningen UR bij Alterra. Ze is werkzaam binnen de sectie Klimaatverandering en adaptief land- en watermanagement. Ze is verschillende projecten aan het begeleiden op het gebied van aanpassingen van
klimaatverandering, kustbeheer, milieu en duurzaamheid.