Alumnibijeenkomst

Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Zuid, woensdag 28 februari 2018

University Fund Wageningen & KLV organiseren in samenwerking met de Regiocommissie Zuid twee keer per jaar alumnibijeenkomsten in de regio. Voor de eerst volgende zijn Wageningen alumni uitgenodigd voor de bijeenkomst die op woensdag 28 februari plaats zal vinden. Wij nodigen u hierbij van harte uit om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst.

Organisator Universiteitsfonds Wageningen

wo 28 februari 2018 17:00 tot 21:15

Locatie Kasteel Tongelaar

Verslag

Woensdagmiddag 28 februari, 16.00 Na een hartelijk welkom door Tom van der Schaaf, Alumni Relations Officer van WUR en Simon Middelkamp, organisator, ging de alumnikring zuid van start met een wandeling. We zijn te gast bij Brabants Landschap op landgoed Tongelaar in Mill, waar natuur en cultuur samenkomen. In winterse omstandigheden, met een ijzige oostenwind en temperaturen onder nul staan we stil bij de bijzondere ligging in een oude overstromingsvlakte van de Maas. 100 jaar geleden konden we deze wandeling niet maken, want alle omliggende landerijen zouden blank gestaan hebben, aldus Willy van Scheepstal. Het beroemde perenlaantje, de biologische graslanden en akkers, maar ook de singels en bosjes zouden ondergelopen zijn. Aan de einder zien we de oude winterdijk nog liggen waar de Raam nu schuilgaat in een door mensen handelen gevormd landschap. De wandeling brengt ons langs één van de vele dassenwissels. Het landgoed staat bekend als de kraamkamer van de Oostbrabantse dassenpopulatie, de oude pachtboerderijen die zichtbaar op een hoger gelegen deel in het landschap zijn gebouwd en de vele singels die het landgoed zijn karakteristieke aanblik geven. De wandeling wordt afgesloten met een blik op een 120 jarige kastanjeboom vanuit de oudste relieken van het kasteel, waar de ophaalbrug vroegere werd bediend. Nu doet de ruimte dienst als informatiecentrum.

Het programma gaat verder met een tweetal toelichtingen op de rol en positie van de agrarisch ondernemer in het landschap en de rol van de natuurbeheerder. Sabien Henselmans, secretaris van de ZLTO gaat in op de veranderde positie van de agrariërs. Waren het vroeger de ‘zuilen’ binnen de ZLTO die de belangen van de agrarische sector behardtigde, anno 2018 zijn agrariërs een diffuse groep ondernemers die in staat zijn een substantiële bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie.  Tegelijkertijd staan zij voor de opgave om de biodiversiteit en leefbaarheid in het landelijk gebied op pijl te houden. Een niet geringe opgave in een markt die zich voornamelijk op wereldschaal afspeelt. Toch blijkt de ZLTO in staat om haar achterban met raad en daad bij te staan en de diversificatie in ondernemers door wisselende samenwerkingsverbanden te ondersteunen. Van de ‘oude’ belangenbehartiger transformeert de ZLTO zich naar een maatschappelijk betrokken samenwerkingspartner in het brede spectrum van het landelijk gebied. Daar treft zij regelmatig de medewerkers van Brabants Landschap.

Ernst-Jan van Haaften, de volgende spreker gaat daarom dieper in op de veranderende omgeving van het natuurbeheer in Brabant. Brabants Landschap is een terreinbeherende organisatie die naast het beheren en ontwikkelen van hun eigen natuurterreinen, een ondersteunende rol speelt naar boeren, burgers en buitenlui; eigenlijk alle grondbezitters die de natuurwaarden op hun eigendom willen beheren en verder ontwikkelen. Dit doet zij door de uitvoering van provinciale subsidieregelingen, maar ook de agrarische natuurverenigingen te faciliteren. Deze brede samenwerking wordt vooral ingegeven door het besef dat de Brabantse biodiversiteit niet alleen op de eigen natuurterreinen in stand wordt gehouden maar juist ook op de aangrenzende gronden van agrariërs en particulieren. Vanuit dit perspectief wordt de samenwerking dan ook gezocht met vele partijen.

Op basis van de boeiende lezingen zijn in de pauze discussies ontstaan onder het genot van een lekker soepje, en natuurlijk een Brabants worstenbroodje. De gesprekken konden worden voortgezet  tijdens de gezellige borrel. De boeiende bijeenkomst werd rond 22 uur afgesloten. Circa 50 deelnemers vertrekken door de Brabantse duisternis en in winterse omstandigheden. Een ervaring rijker, en met een bredere blik op het Brabantse platteland.

16.00 - 17.00 Rondleiding voor geïnteresseerden
17.00 - 17.30 Welkom met koffie en thee
17.30 - 17.40 Welkom door alumnicommissie
17.40 - 18.00 Presentatie Sabien Henselmans
18.00 - 18.20 Presentatie Ernst-Jan van Haaften
18.20 - 18.45 Discussie
18.45 - 19.15 Hapje, drankje en gelegenheid tot netwerken
19.15 - 20.00 Presentatie Joks Janssen, WUR
20.00 - 20.30 Discussie
20.30 - 21.15 Afsluitende borrel

Aanmelden

Er is plek voor maximaal 100 alumni bij deze bijeenkomst. Bij de rondleiding is plek voor 30 deelnemers, deze is echter vol en hier kunt u zich niet meer voor aanmelden. U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomst via de oranje knop rechts in het scherm.

Kasteel Tongelaar
Tongelaar 12 - 16