Alumnibijeenkomst

Wageningen Alumnibijeenkomst regio Oost, Bosbouw en Biobased Economy, woensdag 22 april 2015

KLV Wageningen Alumni Network en Wageningen University organiseren in samenwerking met Alumniwerkgroep Oost diverse alumnibijeenkomsten. De voorjaarsbijeenkomst op Landgoed Vilsteren was een groot succes en trok ruim 60 alumni.

Organisator Wageningen University & Research

wo 22 april 2015 16:45 tot 21:30

Locatie Landgoedcentrum Vilsteren, Vilsterse Allee 1d, 7734 PB Vilsteren

Thema

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft vorig jaar een doorbraak van formaat bereikt. Onderzoekers zijn erin geslaagd 10 procent van houtstof, lignine, om te zetten in waardevolle bouwstenen als alternatief voor op aardolie gebaseerde basischemicaliën. We wisten al dat uit lignine een verscheidenheid aan producten gemaakt kan worden, maar Wageningen UR heeft nu subtiele raffinagetechnieken ontwikkeld die een relatief hoge productie opleveren van producten voor het maken van bio-aromatics, bio-plastics, bio-additives en bio-asphalt. Bovendien doet Wageningen-Alterrra onderzoek over de restproducten van lignineraffinage en geeft advies over hout en biomassa uit Nederlandse bossen voor de opwekking van energie en andere duurzame toepassingen.

Sprekers

Dr. Jacco van Haveren, programmaleider biobased chemicals Wageningen UR: Lignineraffinage: nieuwe ontwikkelingen op het gebied van lignine bioraffinage voor de productie van bio-aromatics, bio-plastics, bio-additives en bio-asphalt uit hout en houtproducten.

Presentatie Jacco van Haveren

Ir. Joop Spijkers, vakgroep Natuur en Samenleving van Alterra: Ontwikkeling van adviezen voor bosbeheerders om de oogst van hout en biomassa uit bossen voor het opwekken van bio-energie op een duurzame manier te bevorderen.

Presentatie Joop Spijker

Ir. Hugo Vernhout, Rentmeester Landgoed Vilsteren: Bijdrage van de Nederlandse Bosbouw aan een Biobased economy. Van onderzoek naar praktijk. Welke keuzes maak je voor een integrale benadering?

Presentatie Hugo Vernhout

Rondleiding

Voor belangstellenden werd vooraf aan de alumnibijeenkomst een rondleiding over het landgoed georganiseerd onder leiding van de Rentmeester. Vilsteren heeft een mix van een esdorp- en een landgoed landschap met natte graslanden langs de rivier, loofhoutbos op de betere gronden en naaldbos op de arme heideontginningen.

15.15 - 17.00 uur    Rondleiding over Landgoed Vilsteren

16.45 - 17.15 uur    Ontvangst op landgoedcentrum met koffie en thee

17.15 - 17.20 uur    Welkom door de Wageningen Alumnikring Oost en                                Caroline Bijkerk, Alumni Officer Wageningen UR

17.20 - 18.10 uur    Spreker 1: Dr. Jacco van Haveren

18.10 - 19.00 uur    Eenvoudige maaltijd en gelegenheid tot netwerken

19.00 - 19.45 uur    Spreker 2: Ir. Joop Spijkers

19.45 - 20.30 uur    Spreker 3: Ir. Hugo Vernhout

20.30 - 20.50 uur    Discussie

20.50 - 21.30 uur    Netwerkborrel

Geen uitnodiging ontvangen?

Geen nood. U bent van harte welkom! Voor de bijeenkomsten van de regio Oost zijn uit de database alumni geselecteerd wonend en werkend in Overijssel, Achterhoek, Noord- en Oost Veluwe en Zuid Drenthe. Deze alumni worden automatisch voor alle bijeenkomsten uitgenodigd. Wilt u deze uitnodigingen ontvangen, maar ontvangt u ze niet? Stuurt u dan een e-mail naar alumni@wur.nl. Heeft u interesse in de bijeenkomst maar u woont niet in de regio?

Aan bijeenkomsten en de rondleiding zijn geen kosten verbonden.