Weekend van de Wetenschap op Wageningen Campus

Open dag

Weekend van de Wetenschap op Wageningen Campus

3D-printen, de taal van bomen lezen, zelf ondernemer worden, op zoek naar een mysterieuze boomziekte en rondleidingen door de onderzoekskassen met Nederlandse bananen en over de campus met bezoekje aan het indrukwekkende Forum. Deze activiteiten van Wageningen University & Research spelen zich af vanuit het Atlasgebouw. En bij de buren, NIOO, is ook van alles te doen op deze gezellige en leerzame zaterdag van het Weekend van de Wetenschap.

Organisator Wageningen University & Research

za 5 oktober 2019 11:00 tot 16:00

Locatie Atlas, gebouwnummer 104
Droevendaalsesteeg 4
6708 PB Wageningen
Orion, gebouwnummer 103
Bronland 1
6708WH Wageningen

Van 2D naar 3D-printen

Gebouw: Atlas

Weet jij hoe je een 2D foto 3D kan maken?

Ga zelf aan de slag om een bot van een dinosaurus of een ei van een koolmees te tekenen en een 3D-print te maken. Ontdek de mogelijkheden van 3D printen.

Organisatie: FabLab, Jutta Wirth

Xylencer, het gevecht tegen Xylella

Gebouw: Atlas

Op zoek naar oplossingen voor de mysterieuze ziekte die oude olijfbomen velt.

Xylella is een exotische naam voor een dodelijke plantenziekte waar de olijfbomen in Italië en Frankrijk aan lijden. Een Wagenings studententeam wil het tij keren: zij doen mee aan een internationale competitie op het gebied van synthetische biologie. Ze laten je op een creatieve manier ontdekken waarom Xylella een grote bedreiging vormt en wat zij als Wageningen iGEM team aan slimme oplossingen hebben bedacht. Meer informatie over Xylella.

Organisatie: Wageningen IGem team

Kindercollege

De taal van de bomen.

Als je de taal van de bomen begrijpt krijg je interessante verhalen te horen van eeuwenoude bosbewoners. Boomreuzen vertellen over hun leven in het tropisch regenwoud en struikjes in Siberië laten weten dat ze best blij zijn met een warmere aarde. En wist je dat zelfs het hout van een gezonken schip interessante verhalen kan vertellen? Wij laten je zien hoe je de taal van de bomen kunt lezen. Natuurlijk mag je ook gewoon jaarringen in de stammen komen tellen en mooie tekeningen met waterverf schilderen.

13.30 en 14.30 uur: Kindercollege.

Doorlopend: schilderen, jaarringen tellen en stamschijven stapelen.

Organisatie: Ute Sass-Klaassen, universitair hoofddocent Bosecologie en Bosbeheer

Hoe word ik een ondernemer?

Excursie in Atlas

Rondleiding door StartHub

StartHub is de student startup incubator van Wageningen University & Research. Starthub helpt studenten (Bsc, MSc, PhD) en recentelijk afgestudeerden om zich te ontwikkelen tot ondernemer. Tijdens deze excursie laten we je zien hoe we dit aanpakken en welke duurzame bedrijven hieruit voortkomen. Rondleiding in Atlas-gebouw van ca. 20 min.

Organisatie: Starthub Wageningen, Tim Daalderop.

Campus Tour

Excursies starten in Atlas

Rondleiding over de Campus

Altijd al nieuwgierig geweest naar Forum of Orion, twee grote onderwijsgebouwen op Wageningen Campus? En de vele plekjes, kunst op de campus, de natte natuurtuin en de twitterboom. Start in Atlas.

Rondleidingen door Campustourgidsen duren ca. 40 min.

Unifarm Tour

Excursies starten in Atlas

Nederbananen, tropische kassen en experimenten voor de gewasteelt van de toekomst.

In de kassen vindt onderzoek plaats met verschillend licht, milieuvriendelijke bestrijding van luizen, bemesting, droogtebestendigheid en plantenveredeling. Een nieuw centrum in ontwikkeling voor een robot die snel planten kan analyseren. En de nederbanaan hangt aan de metershoge bananenplanten.

Rondleiding door onderzoekskas Unifarm onder leiding van Unifarmtourgids van ca 40 min. Start vanuit Atlas.

Wereldlezing

Gebouw: Orion, alleen voor volwassenen

Bijeenkomst voor alumni. Ook andere geïnteresseerden kunnen plaatsnemen.

13.15 – 14.00 Registratie

14.00 - 14.30 Presentatie Rector Magnificus prof.dr.ir. Arthur P.J. Mol

14.30 - 15.45 Wereldlezing prof.dr. Marcel Dicke: Insecten als bondgenoten in een circulaire economie

Organisatie: Universiteitsfonds Wageningen

Nog meer Weekend van de Wetenschap met Wageningse inbreng

Open dag NIOO-KNAW

Locatie: NIOO-KNAW, Wageningen

Wil je weten hoe de natuur werkt en verandert? Wees welkom in de natuur van de toekomst.

Zie wat we nu al kunnen doen voor de natuur van straks. Leer over het veranderende klimaat, de moderne stad, duurzame landbouw, nieuwe natuur en de ecologie van 2019. Bezoek de open dag bij NIOO-KNAW aan de overzijde Mansholtlaan op loopafstand van Atlas-gebouw.

Organisatie: NIOO-KNAW

Zeewier voor de koe

Locatie: Dairy Campus, Leeuwarden (Boksumerdyk 11, 8912 CA Leeuwarden)

Bezoek zeven verschillende stallen

In de koeienstal en het innovatiebedrijf voor de melkveehouderij in Leeuwarden, Dairy Campus, ontdek je waarom zeewier op het menu staat en maak je kennis met de koeien en kalfjes en de laatste onderzoeken en innovaties binnen de sector.

Organisatie: Dairy Campus en Van Hall Larenstein

Wek energie op met water

Locatie: Nemo Science Museum, Amsterdam

Wanneer zoet en zout water bij elkaar komen komt er energie vrij.

Wageningen University & Research en Wetsus laten je zien hoe we deze energie opvangen en gebruiken. Onze ‘Blue Energy’ demonstratie toont hoe dat in zijn werk gaat. Kom naar Nemo, trek een labjas aan en test zelf hoeveel energie er in zoet en zout water zit.

5 en 6 oktober, 11:00-17:00 uur

Organisatie: Wetenschapsknooppunt Wageningen.