Wereldlezing, 'Is worst de sigaret van de toekomst?' 19 oktober 2016

Debat

Wereldlezing 'CRISPR/Cas; een niet te stoppen revolutie in plantenveredeling?

CRISPR/Cas9, een methode waarmee DNA zeer exact gemodificeerd kan worden, biedt revolutionaire mogelijkheden voor de veredeling van planten. De ontwikkeling van nieuwe betere toekomstbestendige gewassen kan nu veel sneller. Tegen deze vorm van biotechnologie bestaat ook maatschappelijke weerstand. De wetgeving rondom de CRISPR/Cas techniek staat momenteel in de politieke belangstelling.

Tijdens deze wereldlezing krijgt u door twee experts een heldere uiteenzetting over de mogelijkheden, huidige stand van zaken rondom CRISPR/Cas9 en welke voor- en nadelen aan deze techniek zijn verbonden. Na afloop is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan.

Organisator Wageningen Academy, Universiteitsfonds Wageningen
Datum

wo 25 januari 2017 19:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28
Wageningen

Programma

18.00    Ontvangst en buffet

19.00    Welkom en opening door de voorzitter
Nettie Buitelaar, Wageningen Ambassador, Chief business officer BiosanaPharma

19.15    CRISPR/Cas; een niet te stoppen revolutie in plantenveredeling?

  • CRISPR/Cas de techniek en de kansen voor de veredeling
    Ruud de Maagd, Senior scientist in plant development, Wageningen Plant Research
  • CRISPR/Cas: gebruik en toepassing in het licht van intellectueel eigendom en regelgevingsperspectieven
    Arjen van Tunen, CEO Keygene

20.00    Discussie met de aanwezigen
Nettie Buitelaar

21.00    Einde programma

Sprekers en voorzitter

- dr. Nettie Buitelaar heeft een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Vanaf 2012 is ze ondernemer in de biotechnologie, met het bedrijf BiosanaPharma. Hiernaast is ze partner bij Ginward (Aziatisch-Europese corporate finance bedrijf ) en bekleedt een aantal nevenfuncties als bestuurslid.

- dr. Ruud de Maagd doet o.a. onderzoek naar de regulatie van rijping in tomaten. Sinds twee jaar werkt hij intensief met CRISPR/Cas techniek in tomaat. Hij werkt samen met anderen aan het verbeteren van de techniek en het uitbreiden van de mogelijkheden van CRISP/Cas voor plantenonderzoek. Hij publiceert regelmatig artikelen in vooraanstaande tijdschriften.

- prof. dr. Arjen van Tunen is sinds 2004 CEO van Keygene. Daarvoor was hij o.a. 10 jaar werkzaam geweest voor Plant Research International en directeur geweest van het Swammerdam Institute for Life Science. Arjen is daarnaast actief als bestuurslid van diverse partijen ( EuropaBio, VNO-NCW, HollandBio en Food Valley).