Wereldlezing, 'Is worst de sigaret van de toekomst?' 19 oktober 2016

Wereldlezing, 'Is worst de sigaret van de toekomst?' 19 oktober 2016

Recentelijk bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar buiten dat er een link bestaat tussen het eten van bewerkt vlees en kanker. Dat gaf het nodige rumoer in de media. Ook het recente advies van de Gezondheidsraad met tips voor een gezonder leven leverde een boel commotie op. Deze adviezen lijken echter vooral “te landen” bij de consumenten die al bewust met voeding en gezondheid bezig zijn. Bij het gros van de consumenten komt deze berichtgeving echter helemaal niet aan of maakt hen zelfs kopschuw: “wat is er nu weer ineens wel/niet gezond voor me?”.

Vanuit verschillende perspectieven geven twee experts door middel van een pitch hun visie hierop. Waarna er ruime gelegenheid is om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan.

Organisator Wageningen Academy, Universiteitsfonds Wageningen

wo 19 oktober 2016 19:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
Wageningen

18.00    Ontvangst en buffet

19.00    Welkom en opening door de voorzitter
Prof. dr. ir. Frans Kok, emeritus hoogleraar Voeding en Gezondheid, Wageningen University & Research

19.15    Is worst de sigaret van de toekomst?

• Vlees en kanker: hoe riskant is het?
    Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Chronische Ziekte, Wageningen University & Research
  • Wie klopt de boel op: de journalist of de onderzoeker?
    Hans van Maanen, voormalig wetenschapsjournalist De Volkskrant

20.00    Discussie met de aanwezigen
Prof. dr. ir. Frans Kok

21.00    Einde programma

Sprekers en voorzitter

- Prof. dr. ir. Frans Kok heeft een indrukwekkend aantal wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan (ruim 350). Hij heeft 70 promovendi begeleid  en belangrijke onderzoeksthema’s op de kaart gezet. Kok is/was actief in talloze commissies, wetenschappelijke adviesraden, stichtingen en opleidingsprogramma’s in binnen- en buitenland.

- Prof. dr. ir. Ellen Kampman doet o.a. onderzoek naar de rol van voeding bij het ontstaan en de overleving van kanker. Zij is projectleider van diverse nationale en internationale projecten, is lid van vele commissies, werkgroepen en adviesraden op het gebied van voeding, epidemiologie en volksgezondheid. Zij publiceerde meer dan 100 artikelen in internationale vaktijdschriften en is senior editor van het tijdschrift Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention van de American Association of Cancer Research.

- Hans van Maanen is een Nederlandse freelance wetenschapsjournalist en schrijver van non-fictie boeken. Sinds 2014 is Hans van Maanen hoofdredacteur van Skepter. Hans van Maanen is onder meer bekend van zijn column ‘Twijfel’ die hij jarenlang voor de Volkskrant verzorgde, waarin hij wetenschappelijk onderzoek van diverse kanten kritisch belichtte. Een gedeelte van die stukken vond ook zijn weg naar de vele boeken die Van Maanen in de loop van de jaren uitbracht. Zijn meest recente boek heeft als titel Broddelwetenschap.