Alumnibijeenkomst

Wereldlezing - Nano materials, Friend or Foe? Woensdag 25 november 2015

Niet alleen in onze mobiele telefoons, zonnecellen, verf en in de geneeskunde maar ook in onze voeding dringt nanotechnologie meer en meer door. Wat is er allemaal gaande op dit gebied?

Organisator Wageningen University

wo 25 november 2015 18:00 tot 22:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28

Ontwikkelaars maken gebruik van de technologie om bestaande toepassingen te verbeteren. Ze maken efficiëntere zonnecellen of krasvaste autolak. Op andere terreinen lijken geheel nieuwe toepassingen mogelijk te worden. Wereldwijd worden miljarden geïnvesteerd in onderzoek.

Enerzijds is nanotechnologie een nieuw onderzoeksterrein met veronderstelde ongekende mogelijkheden. Een miljardenindustrie, waarvan we de komende jaren nog veel gaan horen. Anderzijds is er volop discussie. Over de definitie, maar ook over mogelijke risico’s van nanoproducten. Beleidsmakers, wetenschappers en publiek debatteren nog volop over de voor- en nadelen van de technologie terwijl de wereld al overspoeld wordt met nanoproducten. Om de betekenis van nanotechnologie duidelijk te maken, is een definitie niet genoeg. Concrete toepassingen kunnen helpen de kansen en risico’s van het nieuwe vakgebied helder te krijgen. Belangrijke toepassingsgebieden zijn: medicijnen, voedsel, energie, water, materialen, elektronica, defensie en veiligheid.

Tijdens deze lezing wordt het onderwerp vanuit diverse invalshoeken benaderd:
Wat zijn bijvoorbeeld de gevaren en risico's van de huidige technologie-ontwikkeling en hoe grijpt het onderwerp in op de milieuaspecten, denk aan het residu als de deeltjes worden afgebroken.

Sprekers en voorzitter
De avond zal voorgezeten worden door dr. ir. Nettie Buitelaar, Chief Business Officer, BiosanaPharma BV en de volgende sprekers verlenen hun medewerking aan deze lezing:
dr. ir. Frans Kampers, Coordinator Innovative Technologies en prof. dr. Annemarie van Wezel, Professor Copernicus Institute of Sustainable Development en Principal Scientist Water Quality & Health at KWR Watercycle Research Institute.
Een derde spreker vanuit de industrie wordt nog bekend gemaakt.

Programma
Vanaf 18.00 uur vindt de registratie plaats en kunt u (gratis) deelnemen aan een buffet. Om 19.00 uur start het programma met lezingen van de sprekers gevolgd door discussie met publiek tot 21.00 uur. Na afloop kunt u onder het genot van een hapje en een drankje napraten over de lezing tot 21.30 uur.

Voertaal: Nederlands.
Kosten: iedereen is van harte welkom. Deelname aan lezing en diner is gratis dankzij sponsoring van de Wageningen Ambassadors. Bent u nog geen lid van KLV Wageningen Alumni Network? Kijk voor de voordelen van een lidmaatschap op KLV.nl/membership.