Workshop "Bouwen met Noordzee-natuur"

Workshop

Workshop "Bouwen met Noordzee-natuur"

Op 23-06-15 is de workshop Bouwen met Noordzee-natuur geweest waaraan velen hebben meegedaan. De workshop heeft een aantal adviezen en lessen opgeleverd die eerder van pas kunnen komen dan gedacht. Was er voor de workshop nog geen zicht op een concreet project, tijdens de workshop is er al een doorkijk ontstaan wat er moet gebeuren om Bouwen met Noordzee-natuur een volgende stap verder te brengen.

Organisator Wageningen Marine Research
Datum

di 23 juni 2015 10:00 tot 17:00

Locatie Kantine Visafslag Scheveningen, Visafslagweg 1, Scheveningen

Er zijn mogelijkheden geopperd voor een combinatie van getij- en golfenergie samen met rif-functies (recreatie, natuur, productie) en om offshore biomassakweek te realiseren met een consortium dat al bezig is met zeewierkweek. Opvallend was het “schelpdieren-gehalte” in de gekozen deelprojecten van Tabel 1. Dit wordt kennelijk gezien als een kansrijke innovatieve aquacultuur vorm.

Tijdens de workshop werd meteen duidelijk dat ondernemende vissers graag verder willen om de mogelijkheden te verkennen naar aanvullende dan wel nieuwe vormen van duurzame exploitatie van de Noordzee. Zij zagen ter plekke kansen in het contact dat werd gelegd met een bestaand (zeewier) consortium van bedrijven. Inmiddels heeft ook GDFSUEZ een plan gepresenteerd om een eerste pilot test te doen met een rigs-to-reefs project. Dit kan een concrete aanleiding zijn voor een project met een doelstelling, met een eigenaar die een en ander kan betalen (en kan besparen), die een vergunning wil, die met stakeholders wil praten.

De workshop levert inzicht en momentum om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van bouwen met Noordzee-natuur.