Week-long mathematics workshops: Animal-friendly weighing of turkeys and other mathematical problems in industry

Workshop

Workshopweek voor wiskundigen: Diervriendelijk wegen van kalkoenen en andere wiskundige problemen in het bedrijfsleven

Hoe krijg je met behulp van 3D printen stabiele betonnen constructies, bepaal je efficiënt het gewicht van een levende kalkoen of optimaliseer je verkeersstromen? Ingewikkelde problemen waarover wiskundigen uit binnen- en buitenland zich tijdens SWI2019 een week lang samen buigen, van 28 januari tot en met 1 februari 2019. Het jaarlijkse event van Studiegroep Wiskunde met de Industrie behandelt complexe wiskundige vraagstukken aangedragen door bedrijven. Het event wordt dit jaar georganiseerd door Wageningen University & Research. De inschrijving voor deelnemende wiskundigen is nu open.

Organisator SWI2019

ma 28 januari 2019 tot vr 1 februari 2019

Locatie WICC in Wageningen

Creatief samenwerken

Het congrescentrum WICC in Wageningen is tijdens SWI2019 de ontmoetingsplek waar het bedrijfsleven en de academische wereld, van gevorderde MSc studenten, PhD’s tot ervaren professionals, elkaar ontmoeten en stimuleren.

Volgens het originele Oxford model presenteren bedrijven hun vraagstuk op maandag, waarna de deelnemers gedurende de week in kleinere groepen intensief samenwerken aan de oplossing. Het belooft een drukke, inspirerende en creatieve week te worden waar wordt gebrainstormd, geanalyseerd, gesimuleerd en gerekend. Elke groep presenteert zijn uitkomsten op vrijdag.

De frisse blik van de deelnemers heeft bedrijven in het verleden al meer dan eens verder geholpen en tot heel onverwachte oplossingen geleid. Zo kon bijvoorbeeld de scantijd van MRI’s aanzienlijk worden verkort. Wiskundigen, die vaak alleen of in kleine groepen werken, ervaren SWI als een mooie kans voor brede samenwerking met vakgenoten.

Greep uit SWI 2019 problemen

Sweco is één van de bedrijven dat een probleem voor SWI2019 heeft ingezonden. Zij willen weten hoe het verkeersbeheer op het Nederlandse wegennet geoptimaliseerd en verder uitgebreid kan worden naar een compleet netwerk van kruispunten. Alles op basis van hun huidige ‘Smart’ verkeersbesturing dat individuele aankomsttijden van voertuigen voorspelt.

De kennis van de wiskundigen zal door Hendrix Genetics ingezet worden voor een model dat het gewicht van een kalkoen nauwkeurig kan voorspellen door middel van een dynamische drukplaat- meting, zodat het handmatig wegen van de vogels op een weegschaal niet meer nodig is.

Bruil beton & mix wil graag inzicht in de optimale bouw- en droogomstandigheden voor het 3D-printen van beton en kunnen voorspellen of bepaalde vormen überhaupt geprint kunnen worden.

Wiskundigen kunnen zich hier aanmelden::