Promotie

Acceptatie van vleesvervangers door consumenten. De rol van het product, de context en consumenteneigenschappen

Promovendus Ir. J.E. (Hanneke) Elzerman
Promotor dr. PA (Pieternel) Luning
Copromotor prof.dr.ir. MAJS (Tiny) van Boekel
Organisatie Wageningen University, Food Quality and Design
Datum

di 4 oktober 2022 11:00 tot 12:30

Locatie Omnia
Zaal/kamer Groot Auditorium

Samenvatting

Dit onderzoek richtte zich op de consumentenwensen op het gebied van vleesvervangers. Consumenten vinden vleesvervangers makkelijk en snel in het gebruik, maar soms ook nep en ze hebben gemengde gevoelens over de gezondheid van deze producten. Als er alleen gegeten wordt, samen met het gezin of huisgenoten, of als je haast hebt zijn deze producten geschikt, maar voor speciale gelegenheden kiezen consumenten toch liever voor vlees of voor andere vegetarische alternatieven, zoals noten of peulvruchten. De maaltijd waarin vleesvervangers werden gegeten maakte ook uit voor de consumentenacceptatie. Dit onderzoek onderstreept dat het belangrijk is om contextuele factoren mee te nemen in productontwikkeling en onderzoek naar consumentenacceptatie van vleesvervangers.