Promotie

Algen op de kaart gezet: Verbeteren van Nannochloropsis oceanica olie productiviteit door het genoom-schaal modeleren van het metabolisme

Promovendus ir. S (Sabine) van Oossanen MSc
Promotor prof.dr. MJ (Maria) Barbosa
prof.dr. M (Maria) Suarez Diez
Copromotor S (Sarah) D'Adamo PhD
Organisatie Wageningen University, Bio Process Engineering, Systems and Synthetic Biology
Datum

di 21 mei 2024 16:00 tot 17:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

De toenemende vraag naar olie voor voedsel, chemische bouwstoffen en brandstof zet het milieu steeds verder onder druk. Alternatieve bronnen moeten worden ontwikkeld om onze economie te verduurzamen. Microalgen zijn een veelbelovend alternatief, dankzij hun vermogen om CO2 om te zetten in waardevolle chemicali├źn, aangedreven door licht via photosynthese. De alg Nannochloropsis oceanica kan meer dan 60% van het gewicht aan olie bevatten, en is bestand tegen variabele groeicondities, wat het een waardevolle robuuste kandidaat maakt. Om van N. oceanica een rendabele olieproducent te maken moet de olieproductie verder verhoogd worden, dit kan door het metabolisme aan te passen via stamverbetering. Echter, stamverbetering van algen is tijdrovend en prijzig, en het complexe oliemetabolisme is onbekend en lastig te doorgronden. Hierdoor is het selecteren van effectieve genetische targets gecompliceerd.
In deze thesis worden genome-scale constraint-based metabolic modellen (GEMs) gebouwd en gebruikt om effectieve targets te voorspellen, die efficient de olieproductie kunnen verhogen door het herschikken van het metabolisme. Door grip te krijgen op het olie metabolisme van N. oceanica, kunnen we diens rol als volwaardige producent van olieproducten bevoorderen, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst.