Promotie

Chickens on weed. The potential of seaweed for broiler nutrition

Promovendus Lotte L (Lotte) Stokvis MSc
Promotor prof.dr.ir. WH (Wouter) Hendriks
Externe copromotor dr. ir. RP Kwakkel
dr. J Kals
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Diervoeding, Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS)
Datum

vr 25 februari 2022 16:00 tot 17:30

Locatie

Samenvatting

Het is noodzakelijk om nieuwe eiwitbronnen voor diervoeding te vinden om de eiwittransitie te kunnen realiseren. Deze thesis beschrijft onderzoek naar de voedingswaarde van verschillende zeewieren (een alternatieve eiwitbron), met een focus op nutritionele samenstelling, verteerbaarheid en gezondheid van vleeskuikens. Het hoge mineralengehalte van intact zeewier is een uitdaging en hoewel wassen het gehalte verlaagt maakt het zeewier nog niet geschikt als vleeskuikenvoeding. Enzymbehandeling van zeewier gericht op eiwitafbraak alvorens het zeewier aan vleeskippen te voeren verhoogt de verteerbaarheid van zeewier niet. Het voeren van een van de bestudeerde zeewier bijproducten verbeterde de dierprestaties en onderzochte gezondheidskenmerken van vleeskippen. De effecten van zeewier bijproducten hangen af van het type voer waaraan het zeewier toegevoegd wordt. Deze thesis geeft aan dat bioraffinage een goede manier kan zijn om alle stoffen uit zeewier optimaal te benutten in verschillende industrieën.