
Promotie
Chickens on weed. The potential of seaweed for broiler nutrition
Samenvatting
Het is noodzakelijk om nieuwe eiwitbronnen voor diervoeding te vinden om de eiwittransitie te kunnen realiseren. Deze thesis beschrijft onderzoek naar de voedingswaarde van verschillende zeewieren (een alternatieve eiwitbron), met een focus op nutritionele samenstelling, verteerbaarheid en gezondheid van vleeskuikens. Het hoge mineralengehalte van intact zeewier is een uitdaging en hoewel wassen het gehalte verlaagt maakt het zeewier nog niet geschikt als vleeskuikenvoeding. Enzymbehandeling van zeewier gericht op eiwitafbraak alvorens het zeewier aan vleeskippen te voeren verhoogt de verteerbaarheid van zeewier niet. Het voeren van een van de bestudeerde zeewier bijproducten verbeterde de dierprestaties en onderzochte gezondheidskenmerken van vleeskippen. De effecten van zeewier bijproducten hangen af van het type voer waaraan het zeewier toegevoegd wordt. Deze thesis geeft aan dat bioraffinage een goede manier kan zijn om alle stoffen uit zeewier optimaal te benutten in verschillende industrieën.