
Promotie
De Anabole Eigenschappen van een Veganistisch Voedingspatroon op Hogere Leeftijd
Samenvatting
Consumenten worden steeds vaker aangeraden om meer plantaardige voedingsmiddelen te consumeren en hun consumptie van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te verminderen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten echter eiwitten in lagere hoeveelheid als een lagere kwaliteit in vergelijking tot dierlijke voedingsmiddelen. Een adequate consumptie van hoogwaardige eiwitten is vooral op oudere leeftijd van belang, aangezien het leeftijdsgerelateerde verlies van spieren dat doorgaans later in het leven optreedt, een groot probleem voor de volksgezondheid is. Vanwege de vergrijzende bevolking, is het belangrijk om de gevolgen van een dergelijke overgang naar plantaardige voeding op de skeletspieren van ouderen te onderzoeken. In dit proefschrift staat een reeks onderzoeken beschreven, waaronder drie interventieonderzoeken met mensen, die samen de anabole eigenschappen beschrijven van een volledig plantaardig, oftewel veganistisch, voedingspatroon bij volwassenen van 65 jaar en ouder.