Promotie

Determining protocol requirements for in-home digestibility and palatability testing of pet foods

Promovendus E (Evelien) Bos MSc
Promotor dr.ir. G (Guido) Bosch
Copromotor prof.dr.ir. WH (Wouter) Hendriks
dr.ir. B (Bonne) Beerda
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Diervoeding, Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS)
Datum

do 30 november 2023 13:30 tot 15:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Honden en katten maken deel uit van de familie en het verschaffen van kwalitatief goed voer staat hoog in het vaandel bij de huisdiereigenaar. De kwaliteit van huisdiervoer wordt normaliter in gestandaardiseerde condities geëvalueerd d.m.v. het testen van verteerbaarheid en smakelijkheid. De condities en eigenschappen van de huisdieren zijn zeer variabel in de target huisdierpopulatie, bij de huisdiereigenaar thuis. Denk aan bijv. de verschillen in grootte, leeftijd en voer historie. Test resultaten zijn daarom representatiever indien deze verkregen zijn in de target populatie zelf, ‘in-home’. De protocol vereisten voor dit soort in-home testen waren tot nu toe onbekend. Dit PhD project had daarom als doel om te onderzoeken hoe we dit soort testen kunnen uitvoeren om accurate en precieze test resultaten te verkrijgen m.b.t. verteerbaarheid en smakelijkheid. Verschillende studies zijn uitgevoerd met honden, katten en hun eigenaren, om naar de protocol aspecten te kijken zoals de benodigde studie duur, het aantal dieren, de uitdagingen en de haalbaarheid.