Wageningen Dialogue

Dialoog Agroforestry

Organisator
Datum

wo 4 april 2018 09:00 tot 17:00

Locatie Natuurpark Lelystad

De eerste grotere dialoog die we in Wageningen organiseerden was een dialoog over agroforestry. Een nieuw onderzoeksgebied waar naast Wageningen University & Research ook overheden, onderwijsinstellingen, kennisorganisaties en agrariërs in geïnteresseerd zijn. De centrale vraag was: ‘Wat kan agroforestry betekenen voor voedselproductie in relatie tot landschap, biodiversiteit, klimaat, bodem en water in Nederland?’

De ideeën over de invulling van agroforestry liepen sterk uiteen van voedselbossen tot strokenteelt met bomen. De intentie was om de diversiteit van meningen en inzichten van betekenis te laten zijn en om samen agroforestry te ontwikkelen en op de kaart te zetten.

De deelnemers aan deze dialoog zagen veel kansen voor de bevordering van biodiversiteit, bodemkwaliteit, verbeterde landschapskwaliteit, klimaatmitigatie door koolstofopslag en mogelijkheden om steden en het platteland met elkaar te verbinden en willen agroforestry hierna breed oppakken en veel partijen betrekken. Door de dialoog zijn nieuwe samenwerkingspartners geïdentificeerd en is WUR voor deze partijen in beeld gekomen als interessante kennis- en onderzoekpartner op het gebied van agroforestry. Dit zal de basis zijn van nieuwe vormen van samenwerking.

Naast veel gezamenlijk enthousiasme om agroforestry verder te ontwikkelen heeft deze dialoog ook binnen de organisatie meer interesse gecreëerd in het gebruik van dialoog.