Lezing

Eerlijk inkomen voor boeren: naar een beweging voor solidariteitsbetalingen

Financiële onzekerheid is de belangrijkste reden die boeren ervan weerhoudt om over te stappen naar een duurzamer landbouwsysteem. Dit is de reden waarom boerderijen over de hele wereld hun eigen financieringssystemen ontwikkelen en daarmee het hele economische paradigma in twijfel trekken. Doe mee met drie evenementen in maart die ingaan op de vragen rond een eerlijk inkomen voor boeren: een beweging naar solidariteitsbetalingen.

Organisator Stichting Boerengroep en Impulse
Datum

wo 2 maart 2022

di 29 maart 2022

wo 13 april 2022

Volgens de Rekenkamer heeft ongeveer de helft van de Nederlandse boeren een inkomen onder de minimuminkomensnorm. Studies tonen aan dat CSA-boeren zelfs onder het minimumloon verdienen. Om dit probleem aan te pakken introduceerde Elkse Hageraats, socioloog en boer bij Ommuurde Tuin het concept van Solidariteitsbetalingen en sloot zich aan bij een wereldwijde beweging om (biologische) landbouw eerlijk, duurzaam en binnen handbereik te maken voor alle boer en consument.

Introduction and documentary

Op 02-03-22, om 12.30

Tijdens het eerste evenement (tijdens de lunch) introduceert Elske Hageraats het thema solidariteitsbetaling en hoe zij dat heeft opgezet in de Ommuurde Tuin, waarna we de documentaire "Valuing the work of farming: building solidariteit in onze gemeenschappen" (Nederlandse ondertiteling zal beschikbaar zijn). Na afloop is er tijd voor een Q&A met Elske en de documentairemakers.

Wat is een eerlijk loon? (Dutch)

Op 13/04, om 17:30

Tijdens het tweede evenement in onze reeks (, DUTCH), duiken we dieper in het economische gedeelte. Hoe kunt u 'solidariteitsbetaling' invoeren op uw boerderij en een eerlijk inkomen gaan verdienen? Boer Siem van tuinbouwbedrijf Eet Meerbosch vertelt hoe hij met succes 'solidariteitsbetaling' voor zijn bedrijf heeft ontwikkeld. In het tweede deel kijken we samen naar de richtprijs: wat voor uurtarief moeten we als richtprijs vragen? Is het acceptabel dat 1/3 van alle boeren in Nederland onder het minimum inkomen verdient?

International Solidarity Movement

Op 29/03, om 17:30

Het laatste evenement in de reeks gaat over de internationale beweging. Hoe ziet de solidariteitsuitkering eruit in een heel andere context, bijvoorbeeld waar mensen over het algemeen een laag inkomen hebben? We gaan deze vraag onderzoeken met de Colombiaanse CSA-boer Julián Cortés, en bespreken opties als een solidariteitslening voor boeren en een internationaal solidariteitssysteem, waarbij aandeelhouders hier een aandeel kunnen kopen in een CSA elders in de wereld.