Promotie
Evaluation of the nutritional values of local grasses for dairy cattle in Vietnam
Samenvatting
Er wordt vaak beweerd dat het gehalte aan fermenteerbare organische stof (FOM) in tropisch ruwvoer laag is en dat dit de reden is voor een lage melkproductie en een laag melkvetgehalte in sommige Zuidoost-Aziatische landen. In de praktijk is het FOM-gehalte van ruwvoer, inclusief verse grassen, grotendeels onbekend omdat het in Zuidoost-Aziatische landen dit niet routinematig wordt gemeten. Het onderzoek dat in het proefschrift wordt beschreven, onderzocht het FOM-gehalte van tropische grassen die veel voorkomen in Zuidoost-Azië om te bepalen of het melkvetgehalte kan worden verhoogd. Het onderzoek maakte gebruik van een in vitro geautomatiseerde gasproductietest en de beproefde nylon zakjestechniek om de afbraak van grassen in de pens van melkkoeien te beoordelen, evenals een verteerbaarheidsproef bij schapen. Het onderzoek geeft aanbevelingen voor het optimaliseren van de oogsttijden van tropische grassen en voeders van melkkoeien om de melkproductie en vetgehalte te verbeteren, met name in Thailand en Vietnam.