Activiteit

FameLab-voorronde Wageningen

Toegankelijk maken van de wetenschap voor een algemeen publiek; dat is het doel van de FameLab-voorronde in Wageningen. Ongeveer twintig jonge wetenschappers, van wie de meeste promotieonderzoek doen in Wageningen, geven ieder een presentatie van drie minuten over hun onderzoek zonder PowerPoint te gebruiken. Een jury kiest de twee beste kandidaten, waarbij wordt gekeken naar inhoud, helderheid en charisma. Het publiek wordt gevraagd te luisteren, te observeren en wellicht een vraag te stellen aan de kandidaten.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

vr 24 februari 2017 13:45 tot 17:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Zaal/kamer Speaker's Corner

FameLab is een spannende competitie om de nieuwe gezichten van de wetenschap te vinden in Wageningen, Nederland en zelfs over de hele wereld. De opzet is vergelijkbaar met die van talentenjachten op tv. De deelnemers hebben maar drie minuten, waarin absolute stilte moet heersen, om het publiek en de jury voor zich te winnen met heldere wetenschappelijke informatie. De jury bestaat uit Cathelijne Stoof, Vincent Koperdraat en Lisa Becking.

Zo veranderen ze niet alleen het stereotype beeld van de wetenschapper als 'nerd in een witte labjas', maar ze laten ook zien dat hun onderzoek financiering waard is. Bovendien inspireren ze de volgende generatie van wetenschappers en ingenieurs.

De twee winnaars uit Wageningen krijgen een masterclass van twee dagen bij de KNAW in Amsterdam, samen met tien collega-FameLabbers van andere universiteiten in Nederland. Ze doen op 3 mei a.s. mee aan de Nederlandse eindronde in Utrecht (Tivoli/Vredenburg). De nationale winnaar mag in juni a.s. meedoen aan de internationale FameLab-finale tijdens de Cheltenham Festivals in Engeland. Bij de internationale finale komen mensen van over de hele wereld samen om hun passie voor de wetenschap te delen.

Bij zes universiteiten in Nederland wordt er een voorronde georganiseerd. FameLab werkt samen met de vereniging van universiteiten (VSNU) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Wageningen doet al mee aan FameLab sinds de eerste nationale editie in 2014. In het eerste jaar bereikte de Wageningse winnaar, plantwetenschapper Pádraic Flood, de internationale finale en werd hij verkozen tot internationale kampioen.

Zie voor meer informatie de British Council Netherlands-website.

2017-Logo.jpg