
Activiteit
Finale Wageningen Youth Institute 2019
Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de wereldbevolking groeit maar door. In 2050 leven er bijna 10 miljard mensen op aarde. Die moeten allemaal genoeg kunnen eten zonder dat we de aarde uitputten. Scholieren zijn de uitdaging van het Wageningen Youth Institute aangegaan en doen met hun advies over het wereldvoedselvraagstuk mee aan de finaledag op 11 april!
10:30 | Ontvangst |
11:00 | Opening van de dag en presentatie wereldvoedselvraagstuk Prof.dr.ir. Rudy Rabbinge |
11:20 | Wereldvoedselspel |
12:00 | Deelname aan Agro Food Robotica Parcours. We bezoeken drie robotica demonstraties en gaan in gesprek met wetenschappers |
13:00 | Lunch |
14:00 | Ronde tafel sessies met finalisten en jury |
15:30 | Pauze/ rondleiding over de campus |
16:00 | Afronding en Prijsuitreiking door Prof.dr.ir. Louise O. Fresco |
16:15 | Borrel |
Juryleden
Arnold Bregt

Dean of Education, Wageningen University & Research
Prof. dr. ir. Arnold Bregt is onderwijsdirecteur van Wageningen University & Research (WUR). Hij studeerde bodemkunde en bemestingsleer in Wageningen en is hoogleraar Geo-informatiekunde bij WUR. In zijn positie is hij verantwoordelijk voor de onderwijsvisie van WUR, maar hij begeleidt nog altijd (PhD)-studenten. Onderwijs was en blijft het belangrijkste onderdeel van zijn werk.
Mineke Rezelman

Consultant for Food Education & Engagement, Rabobank
Mineke Rezelman is consultant Banking for Food, Education & Engagement bij de Rabobank. Ze studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam, waarna zij het Food & Agri traineeship via Rabobank is gaan volgen. In haar rol werkt ze ondermeer aan de samenwerking tussen WUR en Rabobank met als doel de landbouw- en voedsel sector zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de toekomst, om bij te kunnen dragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. Hiernaast is zij samen met haar broer een eigen initiatief / bedrijf gestart ‘Jacob’s Juice’ met de focus op het verminderen van voedselverspilling. Van afgekeurde groente/fruit maken zij verse juices in het centrum van Amsterdam. Mineke: “Uiteraard hebben wij ‘the next generation’ hierbij hard nodig!”.
Joris Lohman

Directeur Food Hub
Joris Lohman is mede-oprichter van Food Hub – een social enterprise met als doel de transitie naar een beter voedselsysteem te versnellen. Food Hub is gespecialiseerd in transitie en innovatietrajecten en maakt trainingen, opleidingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. Daarnaast is Joris lid van de Board of Directors van Slow Food International.
Marloes Ruiter

Student BSc Gezondheid en Maatschappij, WUR
Marloes Ruiter is een van ‘de vier van wier’, de vier winnaars van het Wageningen Youth Institute in 2018. De onderzoeksvraag van haar profielwerkstuk luidde: ‘in welke mate kan zeewier een bijdrage leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem?’ Met dit onderwerp won ze de reis naar het Global Youth Institute in Des Moines. Tegenwoordig is Marloes nog steeds nauw betrokken bij Wageningen University & Research, in september is ze begonnen met de bachelor Gezondheid en Maatschappij.
Kijk voor meer informatie op:
