
Promotie
Grow, share or buy? Understanding diverse food economies of urban gardeners
Samenvatting:
Dit proefschrift draait om de rol van stedelijke tuinen in het voedselpatroon. Stadstuinen en andere voedselalternatieven krijgen veel aandacht, vooral met betrekking tot hun invloed op voedselkwaliteit en de effecten op het milieu. Toch weten we weinig over hoe stadstuinen bijdragen aan het dieet. Om deze vraag te beantwoorden, heb ik de lange en levendige traditie van tuinieren in Centraal- en Oost-Europa verkend, door onderzoek te doen onder 27 tuiniershuishoudens in Brno, Tsjechië. Ik heb onderzocht hoeveel tuinders produceren op hun percelen, hoe ze over deze praktijk denken en hoe het tuinieren zich verhoudt tot andere manieren om aan voedsel te komen, zoals boodschappen doen. De resultaten laten zien dat verschillende praktijken het produceren voor eigen consumptie faciliteren, zoals het uitdelen aan anderen, of het wecken van de oogst. Mijn conclusie is dat stadstuinen een centrale rol spelen in de voedselvoorziening van tuinders, en dat ze zowel het dieet als het boodschappen doen in alle seizoenen beïnvloeden.