Promotie

Het ontrafelen van het darmvolatiloom: nieuwe in-vitrobenaderingen om de dynamiek tussen voeding en microbiota te begrijpen

Promovendus A (Andrea) Dell'Olio MSc
Promotor prof. V (Vincenzo) Fogliano
Copromotor JV (Josep) Rubert Bassedas PhD
Externe copromotor F (Franco) Biasioli
Organisatie Wageningen University, Food Quality and Design
Datum

vr 4 juli 2025 10:30 tot 12:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Onze darmen herbergen biljoenen microben die ons helpen bij de vertering van voedsel en die onze gezondheid beïnvloeden. Deze microben produceren minuscule, in de lucht zwevende stoffen – vluchtige organische stoffen (VOS) genoemd – wanneer ze voedselcomponenten afbreken. Mijn onderzoek maakte gebruik van geavanceerde laboratoriummodellen die de menselijke darm simuleren om te bestuderen hoe voeding deze microbiële VOS beïnvloedt. Deze kennis kan uiteindelijk de ontwikkeling van gepersonaliseerde voedingsstrategieën ondersteunen en ons begrip van darmgezondheid verbeteren.