Promotie

Het uitpakken van kinderen hun menig over plantaardige voedingsalternatieven

Promotor prof. V (Vincenzo) Fogliano
Copromotor prof.dr.ir. EH (Liesbeth) Zandstra
dr.ir. LPA (Bea) Steenbekkers
Organisatie Wageningen University, Food Quality and Design
Datum

vr 31 oktober 2025 15:30 tot 17:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Gezinnen spelen een belangrijke rol in de overgang van voornamelijk dierlijke voeding naar meer plantaardige alternatieven. De voedselvoorkeuren en meningen van kinderen bepalen vaak wat er op tafel komt. Dit onderzoek keek naar wat kinderen van 8 tot 11 jaar vinden van plantaardige alternatieven en hoe zij invloed hebben op de gezinsmaaltijden. Dit werd onderzocht doormiddel van creatieve activiteiten: kinderen maakten creatieve opdrachten die ze kregen in een doos, lichtten hun creaties toe en bereidden samen met klasgenoten een plantaardige pizza. Deze activiteiten gaven een beeld van hoe kinderen aankijken tegen plantaardig voedsel. Het onderzoek laat zien dat een combinatie van creatieve methoden en traditionele methoden, zoals interviews, diepere inzichten oplevert. Ook blijkt dat smaak, gezondheid, maaltijdinspiratie en gezinsroutines belangrijke pilaren zijn om rekening mee te houden als men gezinnen wil helpen meer plantaardig te eten. De studie toont hoe kinderen bij onderzoek betrokken kunnen worden en benadrukt het belang van hun stem over voor hen relevante onderwerpen.