
Promotie
Improving local food environments: Stakeholders’ perceptions and systemic efforts to transition towards healthy and sustainable local food environments
Samenvatting
De voedselomgeving bestaat uit politieke, fysieke, economische, en socio-culturele factoren die onze eetkeuzes beïnvloeden. De huidige voedselomgeving bevordert ongezond en niet duurzaam eten, wat ten koste gaat van onze gezondheid en de gezondheid van de planeet. Dit proefschrift laat zien dat de meeste inwoners de ongezonde en niet duurzame voedselomgeving als normaal en acceptabel ervaren, wat de ongezonde en minder duurzame keuze vanzelfsprekend maakt. Het proefschrift identificeert ook dynamische individuele, socio-economische, politieke, commerciële, en maatschappelijke factoren die deze voedselomgeving beïnvloeden, wat de noodzaak onderstreept om rekening te houden met deze complexiteit wanneer we de voedselomgeving willen verbeteren.
Dit proefschrift onderzoekt hoe gemeenten samen met belanghebbenden de lokale voedselomgeving structureel kunnen verbeteren, ondanks beperkte juridische middelen. Gemeenten kunnen lokale belanghebbenden betrekken in het beleidsproces om structurele maatregelen voor een verbeterde voedselomgeving te ontwikkelen, blijkt uit dit proefschrift. Dit proefschrift laat ook zien welke uitdagingen ontstaan wanneer private partijen betrokken worden bij het beleidsproces, aangezien hun belangen niet altijd stroken met publieke gezondheidsdoelen.