Activiteit

InScience filmfestival: Coded Bias

Wat betekent als artificiële intelligentie (AI) in toenemende mate onze vrijheden beheerst? En zijn we ons bewust van de vooroordelen die AI kan veroorzaken? CODED BIAS volgt de MIT Media Laboratoriumonderzoeker Joy Buolamwini, die ontdekte dat de meeste AI gezichtsherkenning-software onnauwkeurig is in het identificeren van vrouwelijke gezichten en gezichten met een donkere huidskleur. Dit motiveert haar tot het doen van verder onderzoek naar de wijdverspreide vooroordelen in algoritmes.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

za 21 november 2020 11:00

Locatie Heerenstraat Theater
Prijsomschrijving Regular €12,50 | Cineville €3,-

Is AI neutraal – of kan het dat zijn? Hoe kan big data bijdragen aan voortgang in onderzoek en innovatie? Hoe beïnvloedt het de onderzoeks-agenda en hetgeen waar onderzoekers naar kijken? En wat zijn de impacts van deze veranderen op ons dagelijks (sociale) leven? Simone van der Burg, ethicus bij de WUR, en data science value creator Yannick van Gelder nodigen je uit om met hen deze onderwerpen te bespreken na het kijken van CODED BIAS. 

Meer over InScience 

InScience is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het festival focust op het raakvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Het festival vindt zijn oorsprong in Nijmegen, als samenwerking tussen de Radboud Universiteit en arthouse LUX. Dit jaar breidt het festival zich uit naar alle universitaire steden in Nederland, inclusief Wageningen.  

Wetenschappers van Wageningen University & Research prikkelen je om de film vanuit een ander perspectief te bekijken en nodigen je uit om een levendige discussie te houden over de toekomst van de wetenschap. De zesde editie van het festival vindt plaats op 11 tot en met 15 november in LUX Nijmegen, met een satellietfestival op 21 november in het Heerenstraat Theater Wageningen. De opening van het festival is op 11 november, dan wordt Spaceship Earth vertoond, dit vindt plaats in alle deelnemende filmtheaters.

InScience filmfestival 2020 vertoont ook de volgende films: